To sztandarowa impreza Czarnej Dąbrówki. Oprócz stołów wielkanocnych można było podziwiać także tańce i piosenki kaszubskie w wykonaniu zespołu kaszubskiego „Modraki” z Parchowa, Koła Gospodyń Wiejskich z Kołczygłów, zespołu wokalno-artystycznego Zorza, zespołu Płomykowe Nutki z Tuchomka.
Podczas tego wydarzenia odbywały się dwa konkursy: konkurs na najpiękniejszy stół wielkanocny oraz na najpiękniejszą palmę wielkanocną.
- Jesteśmy niezmiernie wdzięczni za wasze zaangażowanie i pracę jaką włożyliście, bo przeszliście w tym roku samych siebie - przyznaje Beata Łozowska, szefowa ośrodka kultury w Czarnej Dąbrówce. - Dziękujemy, że byliście z nami w ten przedświąteczny czas. Mamy nadzieję, że bawiliście się wyśmienicie! Należy wspomnieć, że Powiatowe Prezentacje Stołów Wielkanocnych otrzymało Certyfikat Marki Zielonego Serca Pomorza, którego organizatorem jest lokalna grupa działania Partnerstwo Dorzecze Słupi.
Tegoroczne stoły oraz plamy oceniało wyjątkowe jury:
- Rafał Niewiarowski, szef kuchni, właściciel Usteckiej restauracji Dym na Wodzie, wybitny kucharz, uczestnik Top Chef. Gościł w swojej restauracji takie osobistości jak Kurt Sheller, Robert Makłowicz czy Karol Okrasa. Laureat Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej,
- Agnieszka Wysocka, naczelnik wydziału ochrony środowiska, rolnictwa i leśnictwa bytowskiego starostwa,
- Łukasz Zołtkowski, dziennikarz, etnograf.
W tegorocznej edycji konkursu na najpiękniejszy stół wielkanocny wzięło udział 15 kół, a w konkursie na najpiękniejszą palmę - 12. Szczegółowe wyniki wkrótce.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?