Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Powstaje Słupski Koszyk Regionalny

Piotr Kawałek
Babka ziemniaczana z gospodarstwa ekologicznego w Bięcinie.
Babka ziemniaczana z gospodarstwa ekologicznego w Bięcinie. Fot. Krzysztof Tomasik
Onisiówka - lokalna nalewka alkoholowa na miodzie zwyciężyła wczoraj w konkursie "Pojedynek na potrawy regionalne"

Ogłoszony został on przez Centrum Kształcenia Praktycznego.

13 wystawców pokazało swoje najlepsze produkty, które walczyły o miano najsmaczniejszego i najlepiej promującego region słupski.

Wśród przysmaków wystawionych na stołach w słupskim CKP były m.in. babki ziemniaczane, pralinki słupskie, sery kozie, sałatki rybne, krówki słupskie, kolorowe galaretki, potrawy z gęsi i wędliny.

Wszystkie dania powstały z naturalnych składników, które są dostępne w naszym regionie.

Jury zapewniało, że przysmaki rozpływały się w ustach. Najbardziej jednak zasmakowała im mocna nalewka "Onisiówka", którą od lat produkują państwo Onisiewicz, właściciele gospodarstwa "Wędrowna Barć" z Krzemienicy.
Drugie miejsce przypadło gospodarzom - CKP za ciasteczka "klawisze", grzybki w czekoladzie i śledzie w ziołach. Trzecie miejsce zajęła firma wędliniarska Leszka Grzywaczewskiego za "Kabanosy słupskie".

Publiczności najbardziej smakowały potrawy z drobiu przygotowane przez gospodynie z gminy Dębnica Kaszubska "Gęsina z Podwilczyna" i "Kaczka nadziewana po gałęzowsku".

Nagrodą jest zakwalifikowanie zwycięskich produktów do Słupskiego Koszyka Regionalnego, czyli specjalnego menu lokalnych potraw, które w przyszłości mają serwować najlepsze restauracje w regionie słupskim.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza