Ogłoszony został on przez Centrum Kształcenia Praktycznego.
13 wystawców pokazało swoje najlepsze produkty, które walczyły o miano najsmaczniejszego i najlepiej promującego region słupski.
Wśród przysmaków wystawionych na stołach w słupskim CKP były m.in. babki ziemniaczane, pralinki słupskie, sery kozie, sałatki rybne, krówki słupskie, kolorowe galaretki, potrawy z gęsi i wędliny.
Wszystkie dania powstały z naturalnych składników, które są dostępne w naszym regionie.
Jury zapewniało, że przysmaki rozpływały się w ustach. Najbardziej jednak zasmakowała im mocna nalewka "Onisiówka", którą od lat produkują państwo Onisiewicz, właściciele gospodarstwa "Wędrowna Barć" z Krzemienicy.
Drugie miejsce przypadło gospodarzom - CKP za ciasteczka "klawisze", grzybki w czekoladzie i śledzie w ziołach. Trzecie miejsce zajęła firma wędliniarska Leszka Grzywaczewskiego za "Kabanosy słupskie".
Publiczności najbardziej smakowały potrawy z drobiu przygotowane przez gospodynie z gminy Dębnica Kaszubska "Gęsina z Podwilczyna" i "Kaczka nadziewana po gałęzowsku".
Nagrodą jest zakwalifikowanie zwycięskich produktów do Słupskiego Koszyka Regionalnego, czyli specjalnego menu lokalnych potraw, które w przyszłości mają serwować najlepsze restauracje w regionie słupskim.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?