Finał drugiej edycji "Słupski Koszyk Regionalny" zostanie zorganizowany w piątek 28 listopada o godzinie 14 w sali 211 słupskiego urzędu miejskiego.
Wcześniej, bo już od godz. 10 słupszczanie będą mogli kupić konkursowe produkty w ratuszu. Wystawa potrwa do godziny 15.
Wybór najlepszych produktów spożywczych ma pomóc w stworzeniu tradycji kulinarnych w oparciu o dostępne w okolicach produkty, historyczne źródła oraz ustne przekazy mieszkańców naszego regionu.
Organizatorzy konkursu zwracają uwagę, że każdy region w krajach Unii Europejskiej może poszczycić się tradycją kulinarną, charakterystycznym smakiem, przyprawą czy potrawą. Dobra kuchnia staje się atrakcją turystyczną regionu, dla której wiele osób przyjeżdża w to, a nie w inne miejsce. Turyści chętnie próbują jak smakuje chleb, kiełbasa, ser czy słodycze charakterystyczne dla danego regionu.
- Mamy świadomość, że pierwsza edycja konkursu nie zgromadziła wszystkich wytwórców produktów i potraw regionalnych - zauważa Agata Giejbo, wicedyrektorka CKP w Słupsku. - Słupski Koszyk Regionalny powinien być ciągle uzupełniany, o kolejne produkty i potrawy wytwarzane w naszym regionie, z regionalnych i zdrowych produktów.
- W tym roku postanowiliśmy nieco zmienić formułę konkursu - mówi Agata Giejbo. - Oprócz produktów i potraw chcemy zaproponować wystawcom możliwość sprzedaży swoich produktów w dniu konkursu. To pozwoli na rozpowszechnienie imprezy, a wystawcom umożliwi bezpośredni kontakt z konsumentami.
Organizatorzy "pojedynku" zapewniają, że warto w nim wytarować.
Zwycięzcy mogą liczyć na pomoc ratusza w promocji produktu na szerszą skalę oraz w projektowaniu opakowania.
Potrawy zostaną także wyłożone na stoisku w czasie przyszłorocznego Jarmarku Gryfitów.
Zgłoś się na konkurs
- Restauratorzy i producenci z regionu mogą zgłaszać się do dwudziestego pierwszego listopada w Centrum Kształcenia Praktycznego przy ulicy Szczecińskiej 60
- A pod numerem telefonu 059 845 61 82 lub wysłać zgłoszenie na adres e-mail: [email protected]
Już się zgłosili
- Do udziału w konkursie "Słupski koszyk regionalny“ zgłosiło się już kilku producentów lokalnych smakołyków.
- Koło Gospodyń Wiejskich z Bięcina zaprezentuje pęczki ziemniaczane.
- Koło Gospodyń Wiejskich Dębnica Kaszubska pokaże jagnięcinę w żurawinie i karpia po dębnicku.
- Gospodarstwo Sadownicze z Głobina pochwali się białym i czerwonym winem gronowym.
- Firma Sermilk - producent sera pleśniowego "Słupski Chłopczyk" - zaserwuje nowy ser z mleka koziego: "Słupski Koziołek".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?