Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sól szkodzi zdrowiu

Supernowa
Osoby z niskim i normalnym ciśnieniem krwi powinny ograniczyć spożycie soli kuchennej. Przede wszystkim dotyczy to ludzi wrażliwych na sód.

W ich przypadku nadmiar tego pierwiastka zwiększa ryzyko choroby wieńcowej i innych dolegliwości kardiologicznych. Trwające przez 20 lat badania prowadzone przez naukowców ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Stanowego Indiany (USA) wykazały, że ludzie, którzy zmniejszyli konsumpcję soli i przeszli na dietę niskosodową rzadziej chorują na serce i dłużej żyją. Jak podkreśla szef zespołu badawczego prof. Myron Weinberger, nadmiar soli jest szkodliwy także dla ludzi z normalnym ciśnieniem.

Wcześniej uważano powszechnie, że sodu powinni unikać przede wszystkim nadciśnieniowcy, natomiast dla ludzi zdrowych nie jest on taki groźny. Z ostatnich badań wynika jednak, że mniej więcej co czwarty człowiek na świecie jest nadwrażliwy na sód, niezależnie od tego, jakie ma ciśnienie krwi. - Cała ta grupa powinna przejść na dietę niskosodową. Od tego w dłużej perspektywie może zależeć ich zdrowie i życie. Sód nie tylko podwyższa ciśnienie krwi, ale sprzyja też rozwojowi cukrzycy i schorzeniom nerek - ostrzega Weinberger.
Sprawdzenie, czy dana osoba jest wrażliwa na nadmiar sodu w organizmie wymaga wykonania skomplikowanych testów i co najmniej kilkutygodniowej obserwacji.

- Podejrzewam, że jest to cecha uwarunkowana genetycznie. Jeśli zatem zidentyfikowany zostanie gen, którego obecność sprzyja obniżonej tolerancji na sód, wtedy można będzie opracować prosty test wykrywający tę usterkę - zauważa naukowiec.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza