Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słupsk. Młodzi kucharze rywalizowali o Kulinarny Puchar Regionu (zdjęcia)

Zbigniw Marecki
Konkurs w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Praktycznego.
Konkurs w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Praktycznego. Fot. Krzysztof Tomasik
30 młodych kucharzy z 15 szkół gastronomicznych prezentowało w Słupsku swoje umiejętności podczas II edycji konkursu Kulinarny Puchar Regionu.
Konkurs kucharski

Konkurs kucharski

Finałowe zawody odbywały się w pracowniach gastronomicznych Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku. Każdy z uczestników konkursu przez trzy godziny przygotowywał swoją potrawę.
Organizatorzy konkursu oczekiwali tylko, że ich propozycje będą związane z kuchnią regionalną. Nie zawiedli się, bo młodzi kucharze na różne sposoby przygotowali sporo ryb, drób i ciasta, nawiązując do tradycji kaszubskich i słowińskich.

Beata Chrzanowska, starszy wizytator ze słupskiej delegatury Kuratorium Oświaty w Gdańsku, chwaliła uczestników konkursu za dobrą organizację i tempo pracy, ale jednocześnie wytykała brak obuwia zamiennego, zapominanie o nakryciu głowy, a także używanie jako dekoracji warzyw, które nie są związane z regionem.

Jako najbardziej regionalne uznano kulki łebskie z musem chrzanowym, które wykonał Grzegorz Modrzyk ze Słupska, łącząc masę dorszową z farszem cebulowo-kurkowo-okoniowym.
Podczas podsumowania konkursu wśród uczestników było widać dużą przewagę chłopców, bo oni coraz częściej kształcą się w zawodzie kucharza.

- Moim zdaniem działa siła kucharzy medialnych, którzy pokazują, że gotowanie to wspaniała sprawa. W konkursach przeważają chłopcy, bo oni są bardziej zdecydowani. Często po szkole wyjeżdżają za granicę, ale potem wracają i najczęściej dobrze sobie radzą w kraju - wyjaśnia Barbara Siarkowska, dyrektor Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku. Zdaniem fachowców z branży przed młodymi kucharzami rysują bardzo dobre perspektywy, bo w kraju intensywnie rozwijają się turystyka i hotelarstwo, a w tych branżach jest duże zapotrzebowanie na kucharzy. - Nie ma żadnego problemu z praktykami. Staram się moich uczniów wysyłać do dobrych hoteli i restauracji. Zaiteresowani są nawet właściciele lokali w górach - mówi Małgorzata Iwańska, właścicielka Zespołu Szkół Technicznych w Słupsku.

Zwycięzcy II Kulinarnego Pucharu Regionu

I miejsce: Radosław Kobiela, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Wejherowie
II miejsce: Mateusz Szymański, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie
III miejsce: Wioleta Jankowska, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Słupslku
Nagroda dyrektora Centrum w Słupsku: Grzegorz Modrzyk, Technikum Zawodowe nr 1 w Słupsku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza