Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak na ostatnią chwilę przygotować wielkanocną ucztę

Natalia Kwapisz [email protected]
Arkadiusz Miedźwiedzik, szef kuchni w restauracji Staromiejska w Słupsku.
Arkadiusz Miedźwiedzik, szef kuchni w restauracji Staromiejska w Słupsku. Fot. Krzysztof Tomasik
Święta Żur, pieczona szynka oraz faszerowane jajka, a na deser - wykwintne baby i mazurki. Podpowiadamy, jak na ostatnią chwilę przygotować wielkanocną ucztę.

Jajka wielkanocne w skorupkach

Jajka wielkanocne w skorupkach

Przepis na jajka wielkanocne w skorupkach poleca Arkadiusz Miedźwiedzik, szef kuchni w restauracji Staromiejska w Słupsku.

- Składniki: jajka, szczypiorek, koperek lub inna zielenina według uznania, sól, pieprz, maggi do smaku, bułka tarta, masło do smażenia
- Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Gdy już są ugotowane, pozostawiamy je w skorupkach i przekrajamy wzdłuż na pół. Delikatnie wydłubujemy jajko ze skorupki, starając się jej nie uszkodzić. Jajko siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy szczypiorek i czekamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy koperek, posiekane jajko oraz sól, pieprz i odrobinę maggi. Wszystko razem mieszamy.
Gdy jest już podsmażone, zdejmujemy z ognia i wbijamy surowe jajko.
Tak przygotowany farsz wkładamy do skorupek po jajkach. Wierzch obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na rozgrzanym maśle na złoty kolor.

Tradycja wystawnego i bogatego ucztowania w Niedzielę i Poniedziałek Wielkanocny przetrwała do dzisiaj w większości polskich domów. Na stołach już wkrótce zagości żur, wykwintne mięsa, jajka na tysiące sposobów oraz tradycyjne baby i mazurki.

Zapytaliśmy Bożenę Hołowienko, szefową restauracji Staromiejska w Słupsku, o ciekawe propozycje na Wielkanoc. - Podczas świąt wielkanocnych na stole nie może zabraknąć żuru z jajkiem i chrzanem - mówi Hołowienko.

Oprócz tego restauratorka poleca na Wielkanoc wykwintne mięsa: pieczoną szynkę z liściem laurowym oraz białą kiełbasę, ale przygotowaną trochę nietypowo, czyli zawiniętą w ciasto francuskie. Ciasto francuskie można dziś kupić gotowe. Wystarczy zawinąć w nie białą kiełbasę, posypać sezamem lub startym serem żółtym, a następnie upiec w piekarniku.

- Łatwe, szybkie i efektowne - zachwala Hołowienko.

Warto przygotować również pasztet albo pieczoną roladę z mięsa.
- Polecam roladę z łopatki i mięsa z udek - mówi Hołowienko. - Mięso mielimy, dodajemy bułkę namoczoną w mleku, dwa jajka oraz przyprawy. Wszystko wkładamy do foremki, a w środek dodajemy jajka ugotowane na twardo. Potem pieczemy 40 minut w piekarniku - wylicza Bożena Hołowienko. No i koniecznie jajka. Na wielkanocny stół powinny jednak trafić przyrządzane na różne sposoby, np. jajka faszerowane czy z przeróżnymi sosami.

Jeśli chcecie zaskoczyć gości, to polecamy przygotowanie jajek wielkanocnych w skorupkach (przepis w ramce).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza