Trzecia już z kolei edycja tej imprezy organizowanej przez LOT "Ziemia Lęborska" miała miejsce w Zespole Szkół Gospodarki Żywnościowej i Agrobiznesu w Lęborku. Po raz pierwszy w imprezie wzięli udział członkowie Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników z regionu pomorskiego, którzy weszli w skład jury. Uczestnicy kulinariów zgłosili do konkursu takie dania, jak np. kaczka betlejemska w sosie truflowym, konfitura marchwiowa z migdałami, ruchanki kaszubskie czy krewetki tygrysie w cieście z sezamem (na zimno).
Organizatorzy kulinariów zdecydowali się podobnie jak w latach poprzednich uhonorować kilka najlepszych dań równorzędnie. Statuetki Pomorskich Lwów Kulinarnych trafiły więc do czterech obiektów: KGW Sławutowo - za kartoflankę, Stowarzyszenia "Kaszubianki" - za danie rolada z indyka w sosie żurawinowym, CKP Pracownie Gastronomiczno-Hotelarskie - za danie kaczka po słowińsku i Baru Restauracyjnego "Betlejem" - za danie kaczka betlejemska w sosie truflowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?