Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kontrola nadmorskich lokali, wykryto nieprawidłowości

Dorota Aleksandrowicz
28 właścicieli zostało ukaranych mandatami na łączną kwotę 7 tysięcy złotych.
28 właścicieli zostało ukaranych mandatami na łączną kwotę 7 tysięcy złotych. sxc.hu
Wczoraj słupski sanepid podał, że w jednej trzeciej skontrolowanych w regonie lokali wykryto nieprawidłowości. 28 właścicieli zostało ukaranych mandatami.

Po tym jak w jednej z kołobrzeskich smażalni wykryto poważne nieprawidłowości, które udokumentowała kamerą reporterka TVN, sanepid wzmógł kontrole w nadmorskich lokalach. Sprawdziliśmy, jak sytuacja wygląda w naszym regionie i najlepiej nie jest.

Jak poinformowała nas Henryka Kisiel, rzecznik słupskiego sanepidu, na chwilę obecną w ewidencji inspekcji sanitarnej jest 715 lokali gastronomicznych. Skontrolowano już 1/3 z nich i w co trzecim wykryto nieprawidłowości.

Już 28 właścicieli ukaranych zostało mandatami w wysokości, łącznie 7 tysięcy złotych.
Jak stwierdza pani Kisiel, u ukaranych wykryto artykuły spożywcze po upływie terminu przydatności do spożycia lub po dacie minimalnej trwałości.

- Także niewłaściwy stan techniczny lokali, wykorzystywanie pomieszczenia niezgodnie z przeznaczeniem, brak potwierdzonego stanu zdrowia pracowników, nieprawidłowości segregacyjne - dodała rzeczniczka sanepidu.

Jak zaznacza Henryka Kisiel, w lokalach, w których wykryto nieprawidłowości, oprócz nakazu ich usunięcia występuje zawsze rekontrola. - Właściciel takiego lokalu może spodziewać się, że będzie miał już o kilka kontroli więcej niż lokal, w którym takich nieprawidłowości nie było - mówi Kisiel.

Słupski sanepid kontroluje na bieżąco nadmorskie lokale, pracując w dni wolne, a także popołudniami.
Bardzo ważny jest także nasz nadzór konsumencki.

Na co należy zwrócić uwagę, jeżeli zamierzamy zjeść coś w danym lokalu?

- Przede wszystkim trzeba przyjrzeć się obsłudze. Obserwować to, jak się zachowuje, jak jest ubrana, czy ma na sobie strój służbowy, czy jest ubrana w odzież prywatną. Należy zwrócić uwagę na czystość lokali, m.in. na to, czy stoły są umyte. Przede wszystkim należy jednak eliminować brudasów - stwierdza Kisiel.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza