Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ryby pozwolą ocalić Twoje serce

opr. jsz
Mięso ryb zapobiega chorobie niedokrwiennej serca i udarom mózgu, hamuje rozwój blaszki miażdżycowej.

Mięso ryb jest źródłem pełnowartościowego białka, które łatwo przyswajamy i trawimy. Zawiera również sole mineralne: fosfor, cynk, selen, jod, potas, wapń i magnez.

Chude gatunki ryb są źródłem witamin z grupy B, tłuste (makrela, sardynka, łosoś, tuńczyk, śledź, węgorz, halibut) - także dobrym źródłem witaminy D.
Z punktu widzenia profilaktyki chorób układu krążenia, im tłustsze ryby morskie spożywamy, tym lepiej. Tłuszcz rybi zawiera korzystne dla zdrowia serca długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe typu omega-3 (EPA DHA).
Kwasy omega-3 mają działanie profilaktyczne w schorzeniach układu krążenia - zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca i udarom mózgu, hamują rozwój blaszki miażdżycowej, mają działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, obniżają poziom trójglicerydów (tłuszczów prostych) w organizmie, redukują ciśnienie tętnicze i przeciwdziałają arytmii serca.

Spożywanie przynajmniej dwóch posiłków rybnych tygodniowo zamiast mięsa może w znacznym stopniu pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym.

Jak przygotować zdrową rybę?

Unikaj panierowania, ponieważ podczas smażenia panierka wchłania duże ilości tłuszczu. Jeśli nie boimy się eksperymentów, podajmy naszej rodzinie ryby przyprawione świeżymi ziołami i pieczone w folii lub grillowane ryby z warzywami.
Na przykład karpia możemy usmażyć na oliwie z oliwek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza