"Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina" to impreza, którą etnografowie ze Swołowa nawiązują do tradycyjnego uboju gęsie na Pomorzu. Robią to skutecznie i ze smakiem od kilku lat. Wczoraj dopisała pogoda, a z nią goście.
- Udało się nam zorganizować smaczną imprezę - zachwala Mikołaj Radomski, ze słupskiego muzeum.
- Oprócz gęsi pieczonej, półgęski wędzonej, smalcu, żołądków czy galaretki, w menu znalazła się słodka brukwianka, czyli zupa z wyhodowanych w Swołowie brukwi, pokrojonych w paski i ugotowanych na gęsim mięsie, tłuszczyku z dodatkiem majeranku.
Jak nas zapewniono potrawy przygotowywali pracownicy muzeum. Wspierały ich panie z kilkunastu kół gospodyń wiejskich. Kto chciał mógł skosztować czerniny (5 zł.), klusek ziemniaczanych (3 zł), napić się świeżo wyciśniętego soku z jabłek (kubek 1,5 zł) lub wina z czarnych porzeczek (2,5 zł).
Za to jarosze mogli skosztować wędzonej ryby przygotowanej przez restaurację Syrenka z Ustki.
Dodatkowo na targu zorganizowanym na tyłach Zagrody Albrechta znalazło się miejsce dla sprzedających przetwory, wypieki czy miód. Całość okrasił występ orkiestry dętej z Darłowa.
Choć w menu tej dwudniowej imprezy to gęsina jest daniem głównym, etnografowie postarali się o strawę również dla ducha. W sobotę odbyła się premiera przedstawienia "O gęsiareczce Kasieni" nawiązującego do zdarzeń podpatrzonych w swołowskiej historii.
Dziś (niedziela) drugi dzień świętowania. O godz. 13 gościem specjalnym będzie wokalista Rudi Schubert, który opowie o swojej fascynacji tradycyjnym budownictwem szachulcowym z którego słynie Swołowo.
Muzealnicy zapraszają do siebie między godz. 10 a 16. Bilety: 10 zł normalny i 8 zł ulgowy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?