Jama ustna stanowi rezerwuar dla licznej grupy bakterii. Nabierają one patogennych właściwości, gdy poddaje się je obecności resztek pokarmowych.
Jak to się dzieje
Przy niedostatecznej higienie mogą one tworzyć lepką warstwę zwaną płytką nazębną, która otaczając ząb wykazuje bardzo wysoki potencjał chorobotwórczy dla przyzębia. Obecne w płytce bakterie wytwarzają toksyny, które drażnią tkankę dziąsłową doprowadzając do jej zapalenia. Pierwszymi symptomami paradontozy jest krwawienie dziąseł podczas flosowania i czyszczenia zębów. Jednak w wielu przypadkach choroba zaczyna się bezobjawowo.
W walce o zdrowy uśmiech
W świetle ostatnich doniesień naukowych żurawina ma szansę stać się nową potężną bronią w walce z bakteriami o zdrowie zębów i jamy ustnej. We wstępnych badaniach ustalono, że soki i napoje żurawinowe zawierają związek roboczo nazwany NDM (high-molecular-weight nondialysablematerial), który powstrzymuje rozwój szkodliwych bakterii, m. in. powodującej sprawcę próchnicy.
Z opublikowanego ostatnio w Journal of Antimicrobial Chemotherapy raportu na temat badania przeprowadzonego przez kanadyjskich naukowców z Uniwersytetu Laval w Quebec wynika, że żurawinowe komponenty NDM przeciwdziałają przywieraniu i wzrostowi Porphyromonas gingivalis -paradontopatogenicznych bakterii jamy ustnej. Badania laboratoryjne przeprowadzane były na koncentracie uzyskanym z amerykańskiej żurawiny wielkoowocowej produktów. Stwierdzowno, że żurawinowe NDM chroni powierzchnie kolagenu typu I, fibrynogenu i surowicy przed przywieraniem bakterii.
Żurawina jak teflon
Rozpoczęto badania nad zastosowaniem pozyskanego z żurawiny NDM do stworzenia produktów higieny jamy ustnej. Powstają tak pasty do zębów, płyny do płukania jamy ustnej itp. wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu parodontozy. Ale o wiele przyjemniejszym sposobem na zdrowy uśmiech jest regularne picie soku, bądź napoju żurawinowego. Działają one na zęby jak teflon, tworząc na nich powłokę uniemożliwiającą bakteriom przyleganie do ich powierzchni.
Przepis na sok z żurawiny
Potrzebny jest kilogram żurawiny, jeden litr wody oraz piętnaście dekagram cukru.
d Jak to zrobić: należy dokładnie umyć owoce i wycisnąć z nich sok za pomocą sokowirówki. Następnie powstały sok z żurawiny trzeba wlać do garnka, dodać cukier, wodę i podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Najlepiej gotować w temperaturze około 80 stopni. W czasie gotowania mieszać, tak aby owoce nie przywarły do dna garnka. Gotowy sok przelać do butelek, schłodzić i szczelnie zakręcić.
Jeśli nie mamy sokowirówki, to owoce od razu wrzucamy do garnka. Garnek najlepiej potrząsnąć, aby owoce równo się w nim ułożyły. Całość zalewamy wrzącą wodą tak, aby przykryć nią żurawinę i pozostawiamy do ostygnięcia. Sok wraz z żurawiną przelewamy na podwójnie złożoną gazę, powieszoną tak, żeby sok spływał do naczynia. Następnie na każdą szklankę powstałego napoju dodajemy szklankę cukru i gotujemy aż do jego rozpuszczenia. Najlepiej z wierzchu płynu zdjąć powstałą pianę i sok przelać do butelek, które uprzednio powinny być dokładnie wyparzone. Butelki szybko zakręcamy, co sprawia, że sok możemy dłużej przechowywać.
W czym pomaga żurawina
-wspomaga układ immunologiczny,
-spowalnia procesy starzenia się komórek mózgowych,
-działa antybakteryjne,
-działa przeciwzapalne dla układu moczowego,
-działa profilaktyczne przy chorobach układu krążenia,
-działa anty-nowotworowo,
-przeciwdziała chorobom grzybiczym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?