Uczniowie Zespołu Szkół Agrotechnicznych w Słupsku prezentowali jak przygotować świąteczny stół. Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum technologii żywienia mieli za zadanie ciekawie zaaranżować wielkanocny stół przygotowanymi przez siebie ozdobami.
Natomiast uczniowie podstawówki numer dwa, którzy uczą się języka kaszubskiego przygotowali inscenizację o kaszubskich tradycjach wielkanocnych. Przedstawili najstarsze kaszubskie zwyczaje, pokazali jak przygotować wielkanocny koszyk dla zająca i jak upiec drożdżówkę. Przypomnieli też jeden z najstarszych zwyczajów obmywania twarzy źródlaną wodą, która wedle kaszubskich wierzeń, przed rezurekcją nabierała mocy uzdrawiania, a paniom zapewniała młody wygląd.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?