To już kolejne, ale w tym roku ostatnie warsztaty kuchni dawnej zorganizowane przez Lęborskie Bractwo Historyczne.
Uczestnicy mogli już nauczyć się piec chleb na zakwasie, przygotowywali tarte z warzywami oraz soczewicę z warzywami. Wszystkie dania po przygotowaniu można było skosztować w replikach naczyń średniowiecznych pochodzących głównie z Lęborka, Chojnic i Pucka.
Na 11 listopada, z okazji odzyskania niepodległości uczestnicy przygotowywali specjalne danie: gęsinę na świętego Marcina. Chętnych tym razem było mnóstwo, przyszły babcie z wnukami, ojcowie z dziećmi. Danie nie było proste - i nie tradycyjne. Był to pudding z gęsi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?