Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Muzeum w Swołowie zaprasza na impreze z pomorską gęsiną

Daniel Klusek
Podczas gęsiej imprezy do muzeum w Swołowie przyjeżdża tysiące smakoszy z  regionu.
Podczas gęsiej imprezy do muzeum w Swołowie przyjeżdża tysiące smakoszy z regionu. Marcin Kamiński
Aż cztery dni w muzeum w Swołowie trwać będzie impreza pod hasłem "Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina!".

Swołowska impreza, która w tym roku odbędzie się już po raz siódmy, to okazja, by przekonać się zarówno o walorach smakowych, jak i zdrowotnych gęsiego mięsa. Okazji będzie wiele.

- Gęsina jest mięsem drob­nowłóknistym, łatwo strawnym, a do tego jest bardzo odżywczym. Tłuszcz gęsi jest dużo zdrowszy od wieprzowego, bo ma wyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych - zachwala gęsinę Karolina Lewandowska, specjalistka ds. chowu w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.

Podczas imprezy, która potrwa od 8 do 11 listopada (czyli w dniach sobota-wtorek), będzie można zjeść na miejscu lub kupić na wynos gęś pieczoną, półgęski wędzone, pierogi z gęsiną, żołądki gęsie, pasztety, galarety, gęsi smalec i zupy na gęsinie.

- Podczas imprezy czynny będzie też targ produktów wiejskich, na którym będzie można kupić warzywa i owoce, ale również gotowe domowe przetwory, które powinny znaleźć się w każdej domowej spiżarni - mówi Marzenna Mazur, dyrektor Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku, którego częścią jest swołowska placówka.

Potrawy z gęsi serwować będzie blisko 30 kół gospodyń wiejskich i restauratorów z całego regionu. Biesiada odbędzie się pod namiotami. W tym samym czasie w drugiej części muzeum (w Zagrodzie nr 15) odbędzie się kiermasz rękodzieła pomorskiego. Organizatorzy zaplanowali także zabawy dla dzieci, występy zespołów muzycznych, prelekcje o zdrowotnych walorach gęsiego mięsa, pokazy pracy kowali w muzealnej kuźni i pokazy gotowania na kuchni kaflowej, które poprowadzą lokalni restauratorzy.

- W tym roku "gęsina" potrwa aż cztery dni. Liczymy na to, że uda się w ten sposób choć trochę rozładować tłok w tej urokliwej wiosce. Rok temu w ciągu trzech dni odwiedziło nas blisko pięć tysięcy smakoszy - tłumaczy Dawid Gonciarz, kierownik Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.

Tegoroczna impreza jest współfinansowana przez Krajową Sieć Obszarów Wiejskich z Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza