Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grzmiącak to pyszny ser z Grzmiącej (wideo)

(zida)
Ser grzmiącak produkowany jest w specjalistycznym gospodarstwie koło Bytowa.
Ser grzmiącak produkowany jest w specjalistycznym gospodarstwie koło Bytowa. Sylwia Lis
Grzmiącak to nie owad, ani ptak. To ser produkowany w specjalistycznym gospodarstwie w Grzmiącej koło Bytowa.

Specjalistyczne gospodarstwo z Grzmiącej jest znane niemal w całym powiecie bytowskim. Bogusława Pituch z mężem i dziećmi prowadzi je od 1981 roku. Mają 43 hektary ziemi i 30 sztuk bydła. Na początku tylko sprzedawali mleko. W 1997 roku zajęli się dodatkowo produkcją sera.

Teraz gospodarstwo postawiło na produkcję sera. Nazywa się Grzmiącak i można go kupić niemal w całym województwie pomorskim.

- To pomysł mojego brata Jarka - mówi Aleksandra, córka pani Bogusławy, która pomaga rodzicom w prowadzeniu gospodarstwa. - Szukał przepisów, a my zaczęliśmy próbować metodą prób i błędów aż w końcu się udało. Cały czas powiększamy asortyment smakowy. Już teraz robimy ser naturalny bez dodatków, z koperkiem, papryką, czarnuszką, z ziołami (bazylia, pomidor i czosnek) z kolorowym pieprzem. A dzisiaj zrobiłyśmy z ogórkiem kiszonym zobaczymy co z tego wyjdzie.

Nazwa sera - Grzmiącak - pochodzi od naszej miejscowości. Planów na dalsze produkty nie mamy nigdy nie planujemy na przyszłość. Wszystkie nasze wyroby nie zawierają konserwantów. W przypadku sera Grzmiącaka jedynym konserwantem jest sól.

Grzmiącaka można kupić w bytowskich sklepach restauracjach (Zamkowa i Jaś Kowalski) w Kołczygłowach, Borzytuchomiu, w Słupsku na Manhattanie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza