Specjalistyczne gospodarstwo z Grzmiącej jest znane niemal w całym powiecie bytowskim. Bogusława Pituch z mężem i dziećmi prowadzi je od 1981 roku. Mają 43 hektary ziemi i 30 sztuk bydła. Na początku tylko sprzedawali mleko. W 1997 roku zajęli się dodatkowo produkcją sera.
Teraz gospodarstwo postawiło na produkcję sera. Nazywa się Grzmiącak i można go kupić niemal w całym województwie pomorskim.
- To pomysł mojego brata Jarka - mówi Aleksandra, córka pani Bogusławy, która pomaga rodzicom w prowadzeniu gospodarstwa. - Szukał przepisów, a my zaczęliśmy próbować metodą prób i błędów aż w końcu się udało. Cały czas powiększamy asortyment smakowy. Już teraz robimy ser naturalny bez dodatków, z koperkiem, papryką, czarnuszką, z ziołami (bazylia, pomidor i czosnek) z kolorowym pieprzem. A dzisiaj zrobiłyśmy z ogórkiem kiszonym zobaczymy co z tego wyjdzie.
Nazwa sera - Grzmiącak - pochodzi od naszej miejscowości. Planów na dalsze produkty nie mamy nigdy nie planujemy na przyszłość. Wszystkie nasze wyroby nie zawierają konserwantów. W przypadku sera Grzmiącaka jedynym konserwantem jest sól.
Grzmiącaka można kupić w bytowskich sklepach restauracjach (Zamkowa i Jaś Kowalski) w Kołczygłowach, Borzytuchomiu, w Słupsku na Manhattanie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?