Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sylwester w Słupsku z bigosem i biciem rekordów Guinnessa

Zbigniew Marecki [email protected]
Sylwester przed ratuszem.
Sylwester przed ratuszem. Archiwum
Już przed świętami Bożego Narodzenia prezydent Robert Biedroń wielokrotnie zapowiadał, że tegoroczny słupski sylwester przed ratuszem upłynie na gotowaniu bigosu z Magdą Gessler i biciu rekordów Guinnessa.

Teraz już wiadomo, bo poinformowały o tym ogólnopolskie tabloidy, że bicie dwóch rekordów Guinnessa będzie polegało na lizaniu jak największej liczby lizaków i gotowaniu olbrzymiej ilości bigosu.

- Będę gotował z Magdą Gessler bigos. Zapraszamy wszystkich na to wielkie wydarzenie. Spróbujemy pobić rekord Guinnessa nie tylko z bigosem, ale też z lizakami. Będziemy lizali jak największą liczbę lizaków. Ja oczywiście też - zapowiedział w mediach prezydent Biedroń.

Zobacz także: Słupszczanie przywitali 2014 rok (wideo)

Tymczasem na Facebooku można śledzić kolejne etapy przygotowywania wielkiego gara bigosu. Magda Gessler poinformowała, że już jedzie do Słupska, gdzie tuż po wojnie jej babcia prowadziła cukiernię. Zdradziła także, jakimi bigosowymi składnikami dysponuje.

Jak się okazuje, ma już 500 kilogramów podobno najlepszej charsznickiej kapusty w beczkach oraz osobną beczkę kwasu z tejże kapusty. Ponadto zgromadziła 200 kg kiełbas bez różnych E i bez konserwantów, 100 kg wędzonego dymem boczku z Jasła, 50 kg suszonych śliwek węgierek nowosądeckich, 40 kg suszonych prawdziwków z Hajnówki, 4 udźce jelenia i całego pieczonego dzika. Przywiezie także 200 kg kiełbasy z dzika.

Zobacz także: Zobacz jak w Ustce witano nowy rok (zdjęcia, wideo)

- Będziemy ją pieczoną rozdawać do chleba, bo do bigosu cała się nie zmieści- zapowiada Gessler na Facebooku.

Jeszcze nie wie, ile kilogramów chleba otrzyma ze słupskich piekarni. Będzie również miała dla sylwestrowych gości pastę z makreli do chleba prosto z Ustki.

- Gdyby ktoś nie chciał jeść bigosu albo gdyby ktoś chciał, ale i tak miałby ochotę na smak polskiej makreli - tłumaczy powiększenie menu pani Gessler. Te wszystkie produkty zostały przekazane na jej bigosowy apel zupełnie bezpłatnie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza