To kolejne takie spotkanie kulinarne cieszące się sporym zainteresowaniem, organizowane przez etnografów z Muzeum Pomorza Środkowego. Głównym celem imprezy jest popularyzacja szparagów - warzywa, które dawniej było powszechnie wykorzystywane w kuchni na Pomorzu, a zapomnianego w ostatnich latach.
Szparagi takie, że palce lizać
Chętnych na potrawy było wielu. Jak się okazuje szparagi są serwowane na wiele sposobów - były szparagi z boczkiem, naleśniki ze szparagami, podpłomyki z pastą szparagowo-jajeczną, pasztet ze szparagami. Można było cieszyć się smakiem klasycznego kremu z białych jak i zielonych warzyw.
Konkurs na najlepsze danie ze szparagów
W trakcie trwania imprezy odbył się konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich na najsmaczniejsze danie szparagowe, w którym brało udział 10 uczestników, którzy przygotowali aż 16 potraw. Komisja oceniła przede wszystkim oryginalność jak i pomysł wykonania potrawy. Pierwsze miejsce zdobyła Genowefa Kramer z Gościńca u Gieni za torcik szparagowy z łososiem i twarogiem oraz marynowane szparagi. Drugie miejsce przypadło Barbarze Tuszyński za wykonanie zupy szparagowej z pulpetami. Nagrodę za trzecie miejsce w konkursie odebrał Dom weselny Pod Dębem za zupę szparagową i pasztet.
Pogoda dopisała
Dla każdego, kto przyjechał na tę folklorystyczną imprezę, znalazło się coś dobrego. Dzieci uczestniczyły w zorganizowanych specjalnie dla nich zabawach. Można było nie tylko pojeść, ale też posłuchać ludowej muzyki w wykonaniu kapel i zespołów muzycznych. Uczta szparagowa z roku na rok cieszy się ogromnym zainteresowaniem. To doskonała forma spędzenia czasu, aby odpocząć od zgiełku dnia codziennego, delektować się słońcem, a przy tym kosztować smacznych i zdrowych potraw.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?