Ogrzewaj się tanio i romantycznie

    Ogrzewaj się tanio i romantycznie

    Józef Lonczak

    Głos Pomorza

    Aktualizacja:

    Głos Pomorza

    W składach zaczyna już brakować suchego, twardego drewna, które jest najlepszym opałem do kominków.

    W składach zaczyna już brakować suchego, twardego drewna, które jest najlepszym opałem do kominków.

    Kominek jest bez wątpienia najprzyjemniejszym źródłem ciepła w domu. Ponadto ogrzewanie kominkiem nie rujnuje kieszeni.
    W składach zaczyna już brakować suchego, twardego drewna, które jest najlepszym opałem do kominków.

    W składach zaczyna już brakować suchego, twardego drewna, które jest najlepszym opałem do kominków.

    Jeśli kupujesz kominek

    Jeśli kupujesz kominek


    Przy zakupie kominka zwróć uwagę na oznakowanie CE oraz tabliczkę fabryczną, która powinna zawierać informacje dotyczące m.in.: mocy, (ewentualnie mocy obiegu wodnego), sprawności cieplnej, emisji tlenku węgla, bezpiecznych odległości od materiałów palnych. Do urządzenia musi być dołączona instrukcja instalowania i obsługi zawierająca m.in.: dane techniczne urządzenia, sposób montażu zapewniający bezpieczeństwo eksploatacji, zalecane paliwa, informacje dotyczące doprowadzenia powietrza do spalania i odprowadzenia spalin, sposób obsługi, postępowanie w sytuacjach awaryjnych i bezpieczeństwo eksploatacji.



    Gdyby jeszcze nie pewne uciążliwości związane z dokładaniem drewna i czyszczeniem kominka (dla niektórych jest to znakomitym relaksem) oraz ze zwiększonym pyleniem, to tego typu ogrzewanie byłoby pozbawione jakichkolwiek wad.

    Otwarte i zamknięte

    Kominki z otwartymi paleniskami instaluje się dzisiaj rzadko, chociaż są tańsze.
    To dlatego, że dają one znacznie mniej ciepła od kominków z paleniskami zamkniętymi. Te drugie są zdecydowanie bardziej efektywne energetycznie (więcej energii ze spalonego drewna służy do ogrzania wnętrza, a tylko niewielka część ucieka przez komin.

    Ponadto kominki zamknięte są bezpieczniejsze, bo spalanie ma miejsce za przeszklonymi drzwiczkami.

    Najlepiej suchy buk lub brzoza

    W kominku, najlepiej palić suchym, sezonowanym przez 2 lata drewnem z drzew liściastych. Do tego celu najlepiej naddaje się surowiec z drzew twardych, jak buk czy grab, czy przez niektórych preferowana (choć nieco miększa), ale niewiele ustępująca im pod względem energetycznym brzoza.

    W kominku nie powinno się spalać drewna niewysuszonego czy mokrego. W niektórych kominkach jest to wręcz zabronione. Drewno mokre podczas spalania dymi, brudzi bardziej wkład i zanieczyszcza przewód kominowy. Na dodatek ma blisko o połowę mniejszą wartość energetyczną niż drewno wysuszone (poniżej 20 proc. wilgotności).

    Mniej ciepła daje również drewno z drzew iglastych, które dodatkowo zawiera żywicę, pozostawiającą w kominku zdecydowanie więcej uciążliwej sadzy.

    W zgodzie z ekologią

    Ceniony coraz bardziej i ekologiczny charakter ogrzewania kominkiem wynika z tego, że spalamy w nim drewno, które zalicza się do tzw. biomasy. Spalane drewno w przeciwieństwie do węgla, ropy czy gazu, nie przyczynia się do tzw. efektu cieplarnianego (nie zwiększa ilości dwutlenku węgla (CO2) w atmosferze ziemi.
    Nowoczesne kominki są tak wydajne, że możemy nimi skutecznie ogrzewać całe mieszkanie nawet w czasie największych mrozów, np. kominki wyposażone w tzw. płaszcz wodny. Większość jednak użytkowników kominków traktuje je jako uzupełnienie klasycznego centralnego ogrzewania.

    Chętnie jednak rozpala kominek, ponieważ płonący ogień stwarza nie tylko bardziej rodzinny i romantyczny nastrój, ale także pozwala zmniejszyć wydatki na ogrzewanie domu.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Tagi:

    Komentarze (2)

    Wszystkie komentarze (2) forum.gp24.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    GP24 poleca

    Wideo