To już piąty rok działalności Bazarku Natury, którego organizatorem jest Centrum Kultury i Biblioteka Publiczna Gminy Redzikowo. Ideą jarmarku jest możliwość bezpośredniego zakupu nieprzetworzonej żywności, w większość z ekologicznych gospodarstw.
Zjawiają się tam także mali lokalni producenci, którzy oferują także produkty swojego wyrobu. Wystawcy stawiają na tradycyjną i niskoprzetworzoną żywność, a część z nich może poszczycić się całkowicie ekologiczną uprawą na rodzinnych gospodarstwach.
Wśród produktów na Bazarku Natury możemy znaleźć m.in.: zdrowe kiszonki, ekologiczne wypieki i ciasta, przetwory bez ulepszaczy, surowe i wędzone ryby, zdrowe sery, wędliny bez konserwantów i inne wyroby mięsne, zioła, sezonowe warzywa i owoce z ekologicznych upraw.
Pierwsze targowisko w tym roku wypada na tydzień przed Wielkanocą, stąd w ofercie handlowców dominowały produkty spożywcze, które zwykle goszczą na wielkanocnym stole. Były m.in. owoce i warzywa, swojskie wędliny, nabiał z ekologicznych gospodarstw, ryby i przetwory rybne, własnoręczne wypieki (w tym chleby), miody, przetwory warzywne i owocowe i wina z regionalnych winnic.
Kolejny Bazarek Natury odbędzie się w sobotę 13 kwietnia 2024 r.
Nowi ministrowie w rządzie Donalda Tuska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?