Do II etapu konkursu – finału zakwalifikowało się 12 uczniów szkół kształcących w zawodzie technik hotelarstwa: Oliwia Suchocka oraz Józef Mogielski z Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, Ilona Bujak z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim, Marika i Milena Cieślak z Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumii, Olga Chojecka z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Siedlcach, Marika Plechowska i Nikola Roman z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, Nadia Tomkowicz z Zespołu Szkół Gastronomiczno Usługowych im Marii Dąbrowskiej w Chorzowie, Monika Jagiełło z Zespołu Szkół im. S.Staszica w Miętnem, Julianna Kaprocka-Gral z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. W konkursie gospodarza czyli Zespół Szkół "Elektryk" im. Noblistów Polskich w Słupsku reprezentowała Wiktoria Nowak.
W pierwszej kolejności uczestnicy dokonali autoprezentacji. Strój, wypowiedź, sposób poruszania się, postawa, a nawet poczucie humoru miało znaczenie w tej konkurencji. Ci którzy poradzili sobie najlepiej z tym zadaniem - 9 hotelarzy zostali zakwalifikowani przez jury do drugiej konkurencji, która polegała na wykonaniu zadania z zakresu obsługi konsumenta. W tej konkurencji znacząca okazała się znajomość szeroko pojętej zastawy stołowej. Następnie najlepsza 6 młodych hotelarzy wzięła udział w konkurencji rozstrzygającej, dotyczącej obsługi gościa hotelowego w języku obcym.
Rywalizację uczniów oceniało jury w składzie:
1. Mateusz Bożek - Dyrektor Gastronomii Hotelu Grand Lubicz Uzdrowisko Ustka
2. Mirela Zwirbla – specjalista ds. rynku niemieckiego Hotelu Grand Lubicz Uzdrowisko Ustka
3. Krzysztof Kowalski – Dyrektor Hotelu „Jan” w Darłówku Wschodnim
4. Janusz Cwajna – zastępca dyrektora biura Darłowskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej: DarLOT
Konkurs wzbogaciła obecność gości specjalnych: - Anastazji Floriańczyk i Magdaleny Łoszajć - Zwyciężczyń „World Tour International, Ateny ze Stowarzyszenia HOTELMANIA, które przedstawiły swoją historię z Aten, aktywności podczas pobytu oraz to, jak obecnie angażują się w działania Stowarzyszenia. Przygotowały także inspirujący apel dla finalistów konkursu, zachęcający do przełamywania barier i aktywnego działania w świecie hotelarstwa.
Ostatecznie tegoroczni laureaci to:
I miejsce – Kaprocka-Gral Julianna z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni z liczą punktów 338
II miejsce - Roman Nikola z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku z liczba punktów 310
III miejsce - Suchocka Oliwia z Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie z liczbą punktów 303.
Zwyciężczyni konkursu otrzymała wiele nagród w tym, Nagrodę Specjalną Prezydentki Miasta Słupska, ale również możliwość zdobywania doświadczenia zawodowego w formie „Mikrostażu” PURO Gdańsk Old Town Hotel. Tę nagrodę wręczyli Panowie: Bartosz Kamola - Service Manager oraz szef kuchni Marek Rogalski z PURO Gdańsk Old Town Hotel, czyli eksperci branży hotelarskiej, którzy zaangażowani są w rozwój młodej kadry.
Wyniki ostateczne z konkursu przedstawiają się następująco:
Konkurs odbył się dzięki współpracy i zaangażowaniu wielu instytucji i firm. Do nich należą:
• Hotel Grand Lubicz***** - Uzdrowisko Ustka w Ustce
• Stowarzyszenie HOTELMANIA
• PURO Hotel Gdańsk Stare Miasto
• Hotel „Jan” w Darłówku Wschodnim
• Dolina Charlotty Resort&Spa Strzelinko
• Darłowska Lokalna Organizacja Turystyczna: DarLOT
• Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie
• Villa Rubikon, Słupsk
• KAISER Patisserie
• Zakład Przemysłu Cukierniczego „Pomorzanka”
• Rada Rodziców ZSEL
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?