Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jastrowi frisztëk w Szkole Podstawowej nr 2 w Słupsku [ZDJĘCIA]

Wojciech Frelichowski
Wojciech Frelichowski
Kaszubskie wielkanocne śniadanie w Szkole Podstawowej nr 2 w Słupsku.
Kaszubskie wielkanocne śniadanie w Szkole Podstawowej nr 2 w Słupsku. Łukasz Capar
Jastrowô wòda, prażnica na szpiekù, biôłô wùrzta, farwòwóné jaja i dëgòwanié to tylko kilka specjałów, jakie przygotowała dla gości Szkoła Podstawowa nr 2 w Słupsku. Dziś (wtorek) odbyło się tam kaszubskie śniadanie wielkanocne.

To już tradycja, że w okresie wielkanocnym Szkoła Podstawowa nr 2 w Słupsku przygotowuje okolicznościową imprezę związaną z obchodami tego święta na Kaszubach.

Tym razem uczniowie języka kaszubskiego w SP 2, pod kierunkiem opiekunów, zaprosili gości na smakową podróż po potrawach serwowanych w czasie Świąt Wielkanocnych na Kaszubach.

- Ni ma piãkniészi leżnoscë do pòtkaniô so przë stole jak jastrowi frisztëk. Ale bë dobrze zjesc, trzeba nôprzód jestkù przërëchtowac- tak rozpoczęła spotkanie Karolina Keler, dyrektorka Szkoły Podstawowej nr 2 w Słupsku, pełnomocniczka wojewody pomorskiego ds. mniejszości narodowych i etnicznych oraz prezeska Słupskiego Oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego i wiceprezeska Zarządu Głównego ZKP.

- Jestkù przërëchtowalë ùczniowie 5b i 6a wespół ze szkólnyma - Malwiną Jagiełło-Zieniuk, Adrianą Sparniuk i Ireną Kabata-Domaros, a téż jinszima robòtnikama szkòłë - mówiła dalej kierowniczka zamieszania.

Na śniadanie była prażnica na szpiekù (jajecznica na boczku), biôłô wùrzta (biała kiełbasa), farwòwóné jaja (farbowane jajka), jastrowô wòda (wielkanocna woda) i dëgòwanié (dyngowanie). To tylko kilka atrakcji przyszykowano w czasie wielkanocnego śniadania.

Jednak zanim przystąpiono do degustacji potrawy trzeba było przygotować. Zatem chętni mogli uczestniczyć w nauce gotowania białej kiełbasy, smażeniu jajecznicy na boczku, czy dekorowaniu domowego chleba.

Zaproszeni goście, m.in. Marek Goliński, wiceprezydent Słupska, Sylwia Żuk i Bogna Winiarczyk, wicedyrektorki Wydziału Edukacji, Bożena Hołowienko, słupska radna, pracowniczki Słupskiego Centrum Usług Wspólnych, Kaszubi z ZKP i przedstawiciele firmy Łosoś rozpoczęli przygotowania potraw i ozdób wielkanocnych na przygotowanych stoiskach. Uczniowie języka kaszubskiego moderowali pracą gości, by zapełnić stół wielkanocny kaszubskimi przysmakami.

Podczas spotkania odbyły się również warsztaty, takie jak wykonywanie wielkanocnych palm, farbowanie jajek naturalnymi produktami, dekorowanie wielkanocnych babeczek.

Na koniec odbył się test Kaszuba – konkurs przygotowany przez nauczycielkę kaszubskiego w aplikacji kahoot. Zwycięzcy otrzymali nagrody z humorem.

Szkoła Podstawowa nr 2 już od dawna kultywuje ludowe tradycje kaszubskie. Ma to związek z tym, że w tej placówce w 2008 roku wprowadzono przedmiot język kaszubski.

- Nauka jest dobrowolna na podstawie deklaracji rodziców. Jeśli jednak taka deklaracja nastąpi, to wówczas przedmiot jest obowiązkowy. Obecnie mamy sześć grup uczących się języka kaszubskiego, w sumie 70 uczniów – mówi Karolina Keler.

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza