MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Koszalin> Pszeniczne konkursowo warzone

Joanna Boroń, [email protected], Fot. sxc.hu
Koszalińskie piwo uzyskało uznanie w oczach jurorów.
Koszalińskie piwo uzyskało uznanie w oczach jurorów.
Koszaliński minibrowar Kowal zdobył nagrodę za swoje pszeniczne piwo Hefe-Weizen. Dla działającego niespełna rok Kowala pokonanie konkurentów to powód do dumy.

O laury w organizowanym w Żywcu Konkursie Piw Rzemieślniczych walczyło 10 małych browarów. Dla koszalińskich piwowarów to był pierwszy taki konkurs. Tym bardziej dumni są ze swojego II miejsca.

Do udziału w rywalizacji nie przygotowali się w szczególny sposób. - Wiemy, że inne browary warzyły specjalne piwo pod konkursowe jury - opowiada Mikołaj Kowalczyk, jeden z piwowarów. - My zabraliśmy dwie kegi piwa, mamy więc tą satysfakcję, że nagrodę dostało to samo piwo, które piją codziennie nasi goście.

Co decyduje o jakości piwa? Piotr Klimczak, piwowar z Kowala zdradza: - Jakość piwa w 70 procentach zależy od wody. A my w Koszalinie wodę mamy rewelacyjną.

Na co uwagę zwracają jurorzy kosztując pszenicznego trunku? - Próbując piwo patrzą na barwę, dobre pszeniczne piwo musi być mętne - wyjaśnia. - Ważny jest zapach, gęsta piana i oczywiście smak.

Odniesiony w Żywcu sukces mobilizuję ekipę koszalińskiego browaru do pracy. Piwowarzy już myślą nad nowymi recepturami. Jednym z ich pomysłów jest wprowadzenie na stałe do karty prócz piwa pszenicznego, jasnego, ciemnego również piwa.

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza