Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tiramisu - przepis na pyszny, włoski deser. Jak zrobić ciasto tiramisu?

red
Tiramisu to przepyszny deser, który pochodzi z Włoch. Jak zrobić ciasto tiramisu? Przedstawiamy prosty przepis na tiramisu. Deser tiramisu można podać w pucharkach, ale najczęściej przygotowujemy je w formie prostokąta i podajemy na talerzykach.

Znaczenie słowa "tiramisu"

Z włoskiego słowo tiramisu oznacza "ocknąć się", "przebudzić się". To deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z serka mascarpone, jajek i cukru, a całość posypuje się warstwą grubo startej gorzkiej czekolady.

Przepis na deser tiramisu

Składniki:

  • 350 ml bardzo mocnej kawy espresso
  • 4 żółtka + 2 białka
  • 25 ml likieru amaretto
  • 100 g cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • tabliczka gorzkiej czeklady

Jak zrobić ciasto tiramisu?

Zaczynamy od jajek, które należy włożyć do zlewu i zalać gorącą wodą. W międzyczasie możemy zaparzyć kawę espresso (najlepiej w ekspresie do kawy, wtedy uzyskamy lepszy aromat). Teraz możemy zabrać się za oddzielanie żółtka od białek.

Jeśli jajka są już rozdzielone, to należy żółtka ubić z połową cukru pudru na puszysty i jasny krem (ubijając ok. 7 minut). UWAGA! najlepiej początkowo ubijać na parze (w metalowej misce zawieszonej na garnku z parującą wodą), a gdy żółtka będą już ciepłe, odstawić z pary i dalej ubijać.

Następnie stopniowo dodawać likier amaretto cały czas ubijając. Teraz dodawać porcjami (po 3 łyżki) mascarpone, ale już w krótszych odstępach czasu, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.

W oddzielnej misce ubić białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać resztę cukru pudru i ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Połączyć z kremem z żółtek i mascarpone delikatnie mieszając łyżką.

Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie i układać w prostokątnym naczyniu np. żaroodpornym lub w pojedynczych naczynkach. Posypać cienką warstwą startej gorzkiej czekolady. Wyłożyć połowę kremu i przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Znów oprószyć startą na tarce czekoladą. Posmarować resztą kremu, ponownie posypać czekoladą i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Najlepiej jeśli nasze tiramisu pozostanie tam całą noc.

Tiramisu: propozycja podania

Deser kroimy w kawałki w kształcie kwadracika i podajemy na talerzyku. Możemy ozdobić liściem mięty. Jeśli chcemy zaskoczyć gości możemy także tiramisu podać w pucharkach. Jest wtedy więcej pracy, bo biszkopty i krem musimy rozdzielić np. do małych szklanek albo specjalnych pucharków. Pamiętajmy, żeby tiramisu posypać startą gorzką czekoladą. Zmiennie możemy użyć także prawdziwe kakao.

Ile kalorii ma tiramisu?

100 gramowe ciasto tiramisu zawiera 335 kcal. Przeciętny kawałek tiramisu waży zazwyczaj 170 g co jest równe spożyciu 570 kcal. Czy to jest dużo? Wystarczy porównać sobie, że osoba, która waży 70 kg musi jeździć ponad 50 min. na rowerze, żeby spalić taki kawałek ciasta tiramisu. Ta sama osoba, żeby spalić ten 170 gramowy kawałek musi prasować przez prawie 130 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza