Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sprawdź, jak przygotować grillowane potrawy dla dziecka

Marcin Markowski
Dzieci lubią grillowane, kolorowe warzywa i owoce.
Dzieci lubią grillowane, kolorowe warzywa i owoce. www.sxc.hu
Długi weekend majowy to początek sezonu grillowego. Dorosłym wystarczą kiełbaski lub karkówka. Dzieci są bardziej wybredne. Lubią potrawy na słodko i bez tłuszczu. Podpowiadamy, jak je przygotować.

Rodzice często nie mają pomysłu, co przyrządzić dzieciom na grillu. Maluchy nie przepadają za tłustymi kiełbaskami, mięsem z marynatą czosnkową, a o kaszance w ogóle nie chcą słyszeć. Podpowiadamy więc, co przyrządzić maluchom na grillu.

Banany z czekoladą

Składniki: 5 bananów, 1 tabliczka czekolady mlecznej.
W każdym z bananów robimy niewielkie otwory i wciskamy w nie kilka kostek czekolady. Każdego zawijamy w folię i układamy na ruszcie. Po ok. 10 minutach danie dla malucha jest gotowe.

Pomidory grillowane

Składniki: 3 nieduże pomidory, opakowanie sera feta, koperek, pieprz świeżo mielony, twardy żółty ser (np. parmezan), oregano.

Z pomidorów odkroić czubki, wydrążyć i odstawić odciętą częścią do dołu, aby woda spłynęła. W tym czasie zmiksować lub rozdrobnić widelcem fetę, dodać koperek oraz oregano, przyprawić pieprzem. Następnie owinąć każdy pomidor folią aluminiową i grillować ok. 15-20 min. Przed samym końcem grillowania posypać żółtym serem i poczekać, aż się rozpuści. Podawać z pieczywem grillowanym na liściach sałaty.

Owocowe szaszłyki

Składniki: 2 banany, 2 pomarańcze, puszka brzoskwiń, puszka ananasów, cukier waniliowy, sos czekoladowy.

Banany i pomarańcze obrać. Brzoskwinie i ananasy odsączyć. Owoce pokroić na równe cząstki i nadziewać, na przemian, na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki ułożyć na folii aluminiowej, posypać cukrem waniliowym. Piec na grillu ok. 10 minut. Szaszłyki przed podaniem polać sosem czekoladowym.

Parówki z serem i ananasem

Składniki: 5 sztuk parówek, 30 dkg sera żółtego, kilka kawałków ananasa z puszki.
Parówki obrać z folii i naciąć wzdłuż. Do otworu wsypać odrobinę ser i kilka kawałków ananasa. Piec na rozgrzanym grillu, aż sera się rozpuści, a parówki zarumienią.

Pierś z papryką i opiekanymi ziemniakami

Składniki na potrawę: dwie pojedyncze piersi z kurczaka, pół papryki czerwonej, ananas z puszki, pięć ziemniaków, przyprawa do ziemniaków, sól i pieprz.

Piersi przyprawić solą i pieprzem do smaki. Położyć na nie kilka plasterków papryki i kawałków ananasa z puszki. Całość zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 15 min. na grillu.
Obrane ziemniaki kroimy na kawałki, posypujemy przyprawą i kładziemy na ruszt.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza