Rodzice często nie mają pomysłu, co przyrządzić dzieciom na grillu. Maluchy nie przepadają za tłustymi kiełbaskami, mięsem z marynatą czosnkową, a o kaszance w ogóle nie chcą słyszeć. Podpowiadamy więc, co przyrządzić maluchom na grillu.
Banany z czekoladą
Składniki: 5 bananów, 1 tabliczka czekolady mlecznej.
W każdym z bananów robimy niewielkie otwory i wciskamy w nie kilka kostek czekolady. Każdego zawijamy w folię i układamy na ruszcie. Po ok. 10 minutach danie dla malucha jest gotowe.
Pomidory grillowane
Składniki: 3 nieduże pomidory, opakowanie sera feta, koperek, pieprz świeżo mielony, twardy żółty ser (np. parmezan), oregano.
Z pomidorów odkroić czubki, wydrążyć i odstawić odciętą częścią do dołu, aby woda spłynęła. W tym czasie zmiksować lub rozdrobnić widelcem fetę, dodać koperek oraz oregano, przyprawić pieprzem. Następnie owinąć każdy pomidor folią aluminiową i grillować ok. 15-20 min. Przed samym końcem grillowania posypać żółtym serem i poczekać, aż się rozpuści. Podawać z pieczywem grillowanym na liściach sałaty.
Owocowe szaszłyki
Składniki: 2 banany, 2 pomarańcze, puszka brzoskwiń, puszka ananasów, cukier waniliowy, sos czekoladowy.
Banany i pomarańcze obrać. Brzoskwinie i ananasy odsączyć. Owoce pokroić na równe cząstki i nadziewać, na przemian, na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki ułożyć na folii aluminiowej, posypać cukrem waniliowym. Piec na grillu ok. 10 minut. Szaszłyki przed podaniem polać sosem czekoladowym.
Parówki z serem i ananasem
Składniki: 5 sztuk parówek, 30 dkg sera żółtego, kilka kawałków ananasa z puszki.
Parówki obrać z folii i naciąć wzdłuż. Do otworu wsypać odrobinę ser i kilka kawałków ananasa. Piec na rozgrzanym grillu, aż sera się rozpuści, a parówki zarumienią.
Pierś z papryką i opiekanymi ziemniakami
Składniki na potrawę: dwie pojedyncze piersi z kurczaka, pół papryki czerwonej, ananas z puszki, pięć ziemniaków, przyprawa do ziemniaków, sól i pieprz.
Piersi przyprawić solą i pieprzem do smaki. Położyć na nie kilka plasterków papryki i kawałków ananasa z puszki. Całość zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 15 min. na grillu.
Obrane ziemniaki kroimy na kawałki, posypujemy przyprawą i kładziemy na ruszt.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?