Wielu konsumentów z pewnością kojarzy nazwę "Perla". Produkty spożywcze tej firmy - przekąski antipasti, sałatki, wrapy, hummusy - można znaleźć w sklepach niemal wszystkich sieci handlowych w Polsce. Co więcej, produkty Perli są obecne w każdej dużej sieci handlowej w Europie. Firma ma swoją siedzibę w podsłupskim Głobinie i tu prowadzi produkcję.
- 80 procent naszej produkcji trafia na eksport. Nasi klienci eksportowi, jak i najbardziej liczące się sieci handlowe w Polsce, nie notują spadku sprzedaży. Popyt na nasze produkty jest stabilny - mówi Michał Perel, założyciel i prezes Perla Polska.
I dodaje: - Nasze produkty dzielą się na takie, które są produkowane na zautomatyzowanych liniach, na przykład hummus. Niektóre urządzenia są naszego autorskiego projektu - podkreśla Michał Perel. - Mamy też znaczący udział produktów jak antipasti, gdzie udział pracy ludzkiej jest bardzo wysoki. A ponieważ popyt na nasze produkty jest duży poszukujemy nowych pracowników.
Obecnie w zakładzie Perla Polska w Głobinie pracuje 500 osób. Firma chce natychmiast zatrudnić od 100 do 150 nowych pracowników. Warto zauważyć, że w związku z pandemią koronawirusa wiele przedsiębiorstw wstrzymało rekrutację nowych pracowników. Są też takie, które ograniczają zatrudnienie. Jednak nie dotyczy to Perli Polska.
- Poszukujemy osób, które będą pracować na produkcji. To głównie kobiety ze zdolnościami manualnymi. Ale szukamy również specjalistów od utrzymania ruchu, jakości, zarządzania produkcją, czyli brygadzistów i liderów linii - mówi Agnieszka Juchniewicz, dyrektor zakładu
.
Perla zapewnia umowę o pracę, co zatrudnianym osobom daje poczucie stabilności. Zapewnia także dojazd ze Słupska, a jeśli zbierze się określona liczba osób, to również dojazd pracowników z okolic Słupska. Jeśli chodzi o umiejętności, to dyrekcja zakładu deklaruje odpowiednie szkolenia. Ważna jest tylko chęć do pracy. Stawki ustalane są zgodnie z doświadczeniem i kwalifikacjami kandydatów.
Praca w Perli odbywa się w systemie dwuzmianowym, ale kierownictwo firmy indywidualnie podchodzi do każdego pracownika, np. do matek samotnie wychowujących dzieci.
Dyrektor zakładu zaznacza, że w kwestii wprowadzenia reżimu sanitarnego i zmian organizacyjnych związanych z epidemią, pracownicy firmy stanęli na wysokości zadania. - Za to zrozumienie i zaangażowanie chcemy naszym pracownikom bardzo podziękować - podkreśla Agnieszka Juchniewicz.
Perla Polska powstała w 2004 roku.
- Od początku prowadziliśmy produkcję przekąsek. Pierwszym produktem były papryczki nadziewane serem. Na początku pracowało siedem osób - wspomina Michał Perel.
Zanim rozpoczął działalność gospodarczą studiował w Niemczech i tam pracował w branży spożywczej. Znał rynek i był przekonany, że antipasti smakiem i jakością znajdą wielu wielbicieli. Już w chwili startu był nastawiony na produkcję eksportową, głównie do Niemiec.
- Obecnie jesteśmy firmą, która produkuje najwięcej antipasti w Europie. W maju zdobyliśmy tytuł marki antipasti roku w Niemczech - mówi prezes Perla Polska.
O skali produkcji firmy niech świadczy fakt, że potrzebne surowce sprowadza z czterech kontynentów (Europa, Ameryka, Afryka, Azja), gdzie ma zakontraktowanych farmerów. Natomiast gotowe produkty wysyła do ponad 25 tys. sklepów w całej Europie.
Perla Polska rozpoczęła właśnie budowę nowego zakładu w Słupsku. Będzie miał powierzchnię 28 tysięcy metrów kwadratowych, czyli dwa razy więcej niż obecny zakład. Ma w nim pracować tysiąc osób. Nowy zakład ma być gotowy za rok.
Zobacz także: Uczniowie słupskiego Mechanika wygrali konkurs "Razem do zawodu" za projekt statku z napędem wodorowym i zasilaniem na słoną wodę.
Strefa Biznesu: W Polsce przybywa pracowników z Ameryki Południowej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?