PKP Intercity i Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych, w ramach projektu finansowanego przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw, będzą w ten sposób promowały zdrową polską przekąskę.
Na pokładach pociągów z dostępną usługą gastronomiczną przewoźnik rozda swoim pasażerom ponad 22 tysiące jabłek. Owoce będą elegancko zapakowane, gotowe do zjedzenia i opatrzone ulotką.
- W tym roku, w ramach obchodów Dnia Niepodległości, wspieramy akcję polskich sadowników „Daj się skusić jabłku”. Mamy nadzieję, że rozdawane owoce doskonale sprawdzą się jako przekąska w podróży - powiedział Cezary Nowak z PKP Intercity.
A to ciekawe
Jak wyjaśnia prof. dr hab. Augustyn Mika z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach około 15 milionów jabłoni w Polsce obdarza nas co roku 3,5 milionami ton jabłek, czyli prawie 100 kg na mieszkańca.
Jabłko średniej wielkości (100 g) zawiera zaledwie 60 kcal i jest źródłem potasu, sodu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Jedno lub dwa jabłka, zjadane codzienne, zapewniają prawidłowy poziom substancji mineralnych w organizmie. Jak wszystkie owoce, tak i jabłka zawierają witaminy: A, B, C, K, PP.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?