Każda pani domu ma to zmartwienie. Owszem na stole muszą znaleźć się tradycyjne dania wigilijne, ale nie jedna z nas choć raz w roku chciałaby zabłysnąć i pochwalić się swoim kulinarnym talentem serwując wykwintne danie. Nic prostszego.
Nie ma bożonarodzeniowego stołu bez śledzia. Przepis, który podamy zarekomendowała Magda Gessler podczas przeprowadzania Kuchennych Rewolucji w Łebskiej Chacie. Tu króluje kuchnia żydowska, z elementami skandynawskiej.
- To śledź po szwedzku, idealnie pasuje na wigilijne danie - mówi Mirosław Bem, właściciel restauracji. - Śledzia lekko moczymy, żeby nie był za słony. Potem kroimy go w średniej szerokości paski. Układamy w miseczce, potem przygotowujemy zalewę z oliwy, cukru, octu winnego, majonezu i musztardy. Na koniec dodajemy dwie cebule i pęczek zielonego koperku. Wszystko dokładnie mieszamy na kremową konsystencję.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?