Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Subway w CH Jantar w Słupsku uczy zawodu

Monika Zacharzewska [email protected]
Uczniowie technikum żywienia podczas praktyki w Subwayu w CH Jantar w Słupsku.
Uczniowie technikum żywienia podczas praktyki w Subwayu w CH Jantar w Słupsku. Kamil Nagórek
Uczniowie technikum żywienia w słupskim rolniczaku wiedzę o pracy w kuchni zdobywają nie tylko w szkolnych ławkach. Na bezpłatne praktyki zaprosiła ich słupska restauracja szybkiej obsługi Subway w CH Jantar. Subway to światowa sieć restauracji oferujących kanapki i sałatki. - Wcześniej pracowałem w Niemczech i tam zapraszanie uczniów na praktyki do restauracji było normą, dlatego postanowiłem wprowadzić to w Słupsku - mówi Maciej Gawłowski, współwłaściciel słupskiej restauracji.

Tymczasem nauczyciele kształcący przyszłych techników żywienia i technologii żywności z różnym skutkiem szukają miejsc w Słupsku, w których ich podopieczni mogliby poznać praktykę tego zawodu.

- Widzieliśmy jak wygląda praca w Łososiu w Słupskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej, udało nam się zobaczyć linię produkcyjną w Farm Frites w Lęborku, pomagaliśmy w szpitalnej kuchni. Jednak przekonać słupskich restauratorów, aby wpuścili uczniów do kuchni, to ogromny problem. Choć przecież nasi uczniowie mają aktualne badania - mówi Elżbieta Soroka, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Agrotechnicznych w Słupsku. - Dlatego zaproszenie przez Subway i szkolenie przez nich zorganizowane to cenne doświadczenie dla uczniów.

Czwartoklasiści z technikum żywienia poznali w Subwayu zasady unijnego systemy HACCP, przeszli szkolenie na temat analizy zagrożenia i tzw. krytycznych punktów kontrolnych przy przygotowywaniu żywności.

- Pracujemy na świeżych produktach. Ich termin przydatności do spożycia jest ściśle określony i kontrolowany. Uświadamiałam uczniom, w których momentach procesu przygotowywania posiłków może dojść do zakażenia i jak tego uniknąć - mówi Hanna Piotrowicz, menedżer i trener zespołów restauracji Subway w Polsce.
Uczniowie mogli też samodzielnie przygotować dla siebie posiłek. Na koniec wszyscy dostali certyfikaty potwierdzające udział w szkoleniu.

- Dla mnie takie szkolenia są bardzo ważne. Mogę zobaczyć jak wygląda i pracuje kuchnia restauracji, sama przekonać się jak działają różne sprzęty, no i zdobywam doświadczenie. To będzie atut, gdy może kiedyś będę starała się o pracę w podobnym lokalu - mówi[b] Paulina Graczyk, uczennica rolniczaka.Zobacz wideo »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza