MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szczecin: Nowy lokal z pierogami

Paulina Targaszewska 91 481 3310
Szczecin: Nowy lokal z pierogami- Nasze pierogi wykonujemy bez żadnych konserwantów czy ulepszaczy - zapewnia pani Sylwia, jedna z właścicielek "Szczecińskich pierożków".
Szczecin: Nowy lokal z pierogami- Nasze pierogi wykonujemy bez żadnych konserwantów czy ulepszaczy - zapewnia pani Sylwia, jedna z właścicielek "Szczecińskich pierożków". Fot. Sebastian Wołosz
Ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem i fetą oraz własne, firmowe - takie pierogi zjemy w nowym lokalu "Szczecińskie pierożki".

Lokal uruchomiono pod koniec września. Prowadzą go dwie kobiety - Sylwia i Anna.

- Już od jakiegoś czasu nosiłyśmy się z zamiarem uruchomienia swojego lokalu - mówi Anna. - Sylwia ukończyła szkołę gastronomiczną, ma wielki talent kucharski, postanowiłyśmy to wykorzystać.

O tym, aby otworzyć pierogarnię zdecydowali znajomi Anny i Sylwii.

- Najpierw gotowałyśmy pierogi przyjaciołom - mówi Anna. - Tak im smakowały, że zaczęli nas namawiać na uruchomienie pierogarni. Postawiłyśmy wszystko na jedną kartę, znalazłyśmy odpowiedni lokal i ruszyłyśmy z własnym biznesem.

"Szczecińskie pierożki" znajdują się przy ul. Krzywoustego 29. Niewielki, pomalowany na żółto lokal od progu wita zapachem pierogów. A w menu znajdziemy ich całkiem sporo. Do wyboru są m.in. ruskie, mięsne, z kapustą i grzybami, z serem i pieczarkami, ze szpinakiem i fetą, z grochem i kapustą oraz nietypowe, firmowe o oryginalnych nazwach: jako-tako i farmerskie.

- Nasze autorskie rodzaje pierogów są dość ostre - tłumaczy Anna. - Pierogi farmerskie są z kaszą gryczaną, smażoną kiełbaską, cebulą i papryką piri piri. Natomiast pierogi jako-tako mają nadzienie składające się z ryżu, kurczaka, mieszanki chińskiej i sosu tao tao.

Niedawno do menu dołączyły też wielkie pierogi o nazwie "Big Mexican" z farszem z fasoli, fasolki szparagowej, kukurydzy i mięsa mielonego.

- Wszystkie nasze pierogi robione są z naturalnych składników bez chemicznych dodatków - podkreślają właścicielki. - A pierogi z kapustą i grzybami będą idealnym daniem dla wegan, bo są przygotowywane bez dodatku jaj.

Ile zapłacimy za pierogi w lokalu? 8 lub 9 zł za 6 sztuk, 13 lub 14 zł za 10 sztuk i 15 lub 16 zł za 12 sztuk. Na miejscu napijemy się też napojów z butelki lub gorącego barszczu z dolewką bez dopłaty.

- Cały czas w naszym menu będą pojawiać się nowe rodzaje pierogów - zapewniają właścicielki. - Jesteśmy też otwarte na wyzwania. Jeśli zgłosi się do nas klient z ciekawym pomysłem na swoje pierogi, na pewno spróbujemy takie stworzyć.

"Szczecińskie pierożki" czynne są od poniedziałku do piątku w godzinach od 10 do 18, a w soboty od 10 do 16.
 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza