Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sanepid i inspekcja handlowa sprawdzili żywienie w szpitalach

Monika Zacharzewska
Monika Zacharzewska
Od 1 lipca posiłki w szpitalu w Słupsku nie będą już serwowane przez szpitalną kuchnię, a przez firmę zewnętrzną. Przetarg wygrała firma Impel Catering Company z Wrocławia.
Od 1 lipca posiłki w szpitalu w Słupsku nie będą już serwowane przez szpitalną kuchnię, a przez firmę zewnętrzną. Przetarg wygrała firma Impel Catering Company z Wrocławia. Czytelnik
Przez dwa miesiące Państwowa Inspekcja Sanitarna woj. pomorskiego we współpracy z Państwową Inspekcją Handlową kontrolowały jakość żywienia pacjentów pomorskich szpitali. Sanepid zajrzał do talerzy w 11 szpitalach, w których działa szpitalna kuchnia.

- Inspektorzy pod lupę wzięli posiłki w szpitalach prowadzących własną kuchnię, których podmiotem założycielskim są starostwa - tłumaczy Anna Obuchowska z wojewódzkiego sanepidu w Gdańsku. To oznacza, że nie kontrolowano żywienia m.in. w szpitalu w Słupsku, który nie jest prowadzony przez starostwo i jeszcze, do końca miesiąca, ma własną kuchnię.

Natomiast Państwowa Inspekcja Handlowa sprawdziła firmy cateringowe, które dostarczają posiłki do szpitali. M.in. tę, która karmi pacjentów w szpitalu w Bytowie.

- W każdym z dziewięciu skontrolowanych przez nas zakładów znaleźliśmy jakieś nieprawidłowości - mówi Waldemar Kołodziejczyk z gdańskiego oddziału PIH. - Najczęściej były to nieodpowiednio opakowane środki spożywcze i produkty po terminie przydatności do spożycia.

Sanepid natomiast w szpitalnych kuchniach ocenił 11 jadłospisów obejmujących 10 kolejnych dni. W 10 stwierdzono nieprawidłowości: małe urozmaicenie posiłków, zbyt małą ilość owoców i warzyw, brak w diecie mlecznych napojów fermentowanych, brak źródła pełnowartościowego białka w posiłkach, zbyt dużo czerwonego mięsa i jego przetworów, przetwory mięsne o niskiej wartości odżywczej i wysokiej zawartości tłuszczu, np. parówki, mortadela, wątrobianka.

Przypomnijmy, że od 1 lipca posiłki w szpitalu w Słupsku nie będą już serwowane przez szpitalną kuchnię, a przez firmę zewnętrzną. Przetarg na przygotowywanie posiłków dla chorych wygrała firma Impel Catering Company z Wrocławia. Dzienny koszt wyżywienia wyniesie od 1 lipca w Słupsku 18,20 zł.

Zobacz także: Druga pracownia tomograficzna w słupskim szpitalu

Przeczytaj także:

gp24

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza