Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Artyści, muzyka i pizza na ulicy Wojska Polskiego

Monika Zacharzewska
Monika Zacharzewska
Pierwsza edycja SALWY, czyli Słupskiej Akcji Lokalnego Wystrzału Artystycznego.
Pierwsza edycja SALWY, czyli Słupskiej Akcji Lokalnego Wystrzału Artystycznego. Archiwum
We wtorek warto przyjść na słupską ul. Wojska Polskiego, to będzie najbardziej kolorowa i pachnąca pizzą ulica miasta.

We wtorek, 3 maja, od godz. 15 do godz. 20 słupska ulica Wojska Polskiego będzie kolorowa i głośna. Nie zabraknie tam dobrej zabawy i smakołyków. Tego dnia na głównej ulicy miasta odbędzie się druga edycja SALWY, czyli Słupskiej Akcji Lokalnego Wystrzału Artystycznego.

- To jedyny w swoim rodzaju festiwal o charakterze jarmarcznego karnawału artystycznego - przekonują organizatorzy: Grupa Animacyjna Salvador, Słupski Ośrodek Kultury, Fundacja Indygo i Mak - rofon. Jak zapowiadają, wydarzenie swoimi korzeniami nawiązuje do staropolskiej tradycji zapustów, czyli czasu balów, maskarad, pochodów i zabaw, które jako pierwszy zorganizował w Warszawie Włoch o imieniu Salvador.

- W jeden dzień malowniczy, lecz na co dzień pusty deptak przy ul. Wojska Polskiego zapełni się warsztatowcami, animatorami, artystami, sprzedawcami wyrobów rękodzielniczych i spożywczych - namawiają organizatorzy. - Będzie można skorzystać z programu przygotowanego między innymi przez 16deko, Pracownię Ceramiczną, Teatr Tańca Enza, Witkacy Cacy Cacy, Teatr Lalki Tęcza, Muzeum Pomorza Środkowego i wiele innych. Deptak podzielony zostanie na trzy strefy - zasobów, akcji i reakcji, które płynnie będą się przenikać i zachęcać przechodniów do uczestnictwa w licznych atrakcjach. W czasie imprezy odbędzie się też pierwszy w Słupsku Festiwal Pizzy.

W trakcie pokazów restauratorzy prowadzący w mieście pizzerie odkryją przed gośćmi swoje unikatowe przepisy. - Niepowtarzalny smak soczystych pomidorów, wykwintne sery, aromatyczne zioła i szeroka gama różnorodnych dodatków zaspokoją podniebienia najwybredniejszych smakoszy - zapowiadają mistrzowie pizzy. Nie zabraknie konkursów, warsztatów kulinarnych dla najmłodszych i degustacji przepysznej pizzy wypiekanej w jedynym w Polsce, mobilnym piecu opalanym drewnem.

Swój udział w festiwalu potwierdziły słupskie pizzerie: Black Jack, Presto, El Diablo, Ferro Di Cavallo, San Marco, Pizza Pazza, Poranek. Przypomnijmy, że to właśnie w Poranku, prowadzonym dziś przez PSS Społem, 41 lat temu otwarto pierwszą w Polsce pizzerię. Pizzę do Słupska sprowadził dyrektor słupskiej gastronomii Tadeusz Szołdra, który w połowie lat 70. był w Mediolanie na targach kulinarnych. Tam posmakował włoskiego specjału i postanowił odtworzyć recepturę tutaj. Na wtorkowej imprezie artystyczno-kulinarnej nie może oczywiście zabraknąć muzyki. Zagrają następujące zespoły: MOA, Eric Shoves Them In His Pockets i Jerz Igor wraz z całą orkiestrą.

Zobacz zdjęcia z pierwszej edycji SALWY

SALWA na deptaku przy al. Wojska Polskiego w SłupsSALWA na deptaku przy al. Wojska Polskiego w Słupsku.

SALWA na deptaku przy al. Wojska Polskiego w Słupsku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza