- Jestem pod wrażeniem energii i pomysłowości młodych kucharzy z naszego regionu - przyznaje Karolina Keler, jedna z organizatorek i jurorek II edycji Regionalnego Konkursu Kulinarnego według tradycyjnej kuchni kaszubskiej.
- Tematem przewodnim tegorocznego konkursu buła kasza, po kaszubsku krëpë. Młodzi kucharze zachowując kaszubską tradycję potrafili ją przyrządzić np. z ananasem czy imbirem. Natomiast ich ciszki są tak pyszne, że ja, kaszubska gospodyni, zazdroszczę im umiejętności.
Regionalny Konkurs Kulinarny to pomysł realizowany przez Zespół Szkół Ponadgimnzjalnych przy ul. Przemysłowej 100 we współpracy ze Słupskim Oddziałem Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego.
W tym roku w drugiej edycji konkursu zostaną przeprowadzone trzy etapy, podczas których uczniowie będą przyrządzać kaszubskie dania tematycznie związane ze wskazanym składnikiem. Do konkursu zgłosiło się 21 dwuosobowych zespołów ze szkół z Redzikowa, Jezierzyc, Gogolewa, Sycewic, Dębnicy Kaszubskiej, Łupawy i Gimnazjum nr 6 w Słupsku. Każda drużyna ma na przygotowanie własnej wariacji potrawy na kaszubską modłę 90 minut czasu.
Przeczytaj także na GP24
- Laur Piękna. Nagrodziliśmy laureatów
- Słupskie Grand Prix „Biegamy razem” [zdjęcia]
- Wszystko do ślubu w jednym miejscu. Targi Ślubne w hotelu Grand Lubicz [wideo, zdjęcia]
- Samochód wjechał w budynek na ul. Kołłątaja w Słupsku. Jedna osoba poszkodowana [zdjęcia, wideo]
- Quiz: Rozpoznajesz znane kobiety ze Słupska i regionu?
- Kto Ci dał prawo jazdy??? Sprawdź czy zasłużyłeś
- Kultowe prazedmioty PRLu. Sprawdź czy je znasz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?