Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotowanie po kaszubsku

Monika Zacharzewska
Monika Zacharzewska
21 dwuosobowych drużyn ze szkół gimnazjalnych w Słupsku i powiecie słupskim mierzy się  gotowaniem  kaszubskich potraw.
21 dwuosobowych drużyn ze szkół gimnazjalnych w Słupsku i powiecie słupskim mierzy się gotowaniem kaszubskich potraw. Krzysztof Piotrkowski
21 dwuosobowych drużyn ze szkół gimnazjalnych w Słupsku i powiecie słupskim mierzy się gotowaniem kaszubskich potraw.

- Jestem pod wrażeniem energii i pomysłowości młodych kucharzy z naszego regionu - przyznaje Karolina Keler, jedna z organizatorek i jurorek II edycji Regionalnego Konkursu Kulinarnego według tradycyjnej kuchni kaszubskiej.

- Tematem przewodnim tegorocznego konkursu buła kasza, po kaszubsku krëpë. Młodzi kucharze zachowując kaszubską tradycję potrafili ją przyrządzić np. z ananasem czy imbirem. Natomiast ich ciszki są tak pyszne, że ja, kaszubska gospodyni, zazdroszczę im umiejętności.

Regionalny Konkurs Kulinarny to pomysł realizowany przez Zespół Szkół Ponadgimnzjalnych przy ul. Przemysłowej 100 we współpracy ze Słupskim Oddziałem Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego.

W tym roku w drugiej edycji konkursu zostaną przeprowadzone trzy etapy, podczas których uczniowie będą przyrządzać kaszubskie dania tematycznie związane ze wskazanym składnikiem. Do konkursu zgłosiło się 21 dwuosobowych zespołów ze szkół z Redzikowa, Jezierzyc, Gogolewa, Sycewic, Dębnicy Kaszubskiej, Łupawy i Gimnazjum nr 6 w Słupsku. Każda drużyna ma na przygotowanie własnej wariacji potrawy na kaszubską modłę 90 minut czasu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza