Pomorska kuchnia może być chlubą regionu

    Pomorska kuchnia może być chlubą regionu

    Piotr Kawałek piotr.kawalek@gp24.pl

    Głos Pomorza

    Aktualizacja:

    Głos Pomorza

    Słupski serek może startować w pojedynku na produkty regionalne

    Słupski serek może startować w pojedynku na produkty regionalne

    Pojedynek na produkty regionalne ogłosiło słupskie Centrum Kształcenia Praktycznego.
    Słupski serek może startować w pojedynku na produkty regionalne

    Słupski serek może startować w pojedynku na produkty regionalne

    Zgłoś się na konkurs

    Zgłoś się na konkurs


    Restauratorzy i producenci z regionu mogą zgłaszać się do 30 listopada w Centrum Kształcenia Praktycznego przy ul. Szczecińskiej 60 A, tel. 059 845 61 82. mail:
    ckp-slupsk@wp.pl



    Swoje potrawy i napoje mogą zgłaszać producenci i restauratorzy z regionu słupskiego.

    Organizatorzy mają nadzieję, że konkurs "Pojedynek na produkty regionalne" zgromadzi w jednym miejscu wszystkie lokalne przysmaki, którymi warto się pochwalić.

    - Dobra kuchnia staje się atrakcją turystyczną, dla której wiele osób odwiedza region - mówi Agata Giejbo, wicedyrektor CKP i koordynator konkursu. - Wiemy, że w naszym regionie jest wielu wytwórców smacznych i zdrowych potraw.

    Dlatego CKP zachęca producentów i restauratorów do pokazania swoich tradycyjnych lokalnych potraw. Zaproszenia trafiły już m.in. do producenta serka "Słupski Chłopczyk" z Zielinia, fabryki słodyczy Pomorzanka, producenta sera koziego ze Swołowa, czy potraw z pstrąga z Lubuczewa. Jury konkursu wybierze najciekawsze potrawy.

    - Kolejnym krokiem będzie stworzenie Słupskiego Koszyka Regionalnego - mówi Giejbo. - Znalazłyby się w nim potrawy lub produkty wytworzone z naturalnych surowców pochodzących z naszego regionu.

    Słupski Koszyk Regionalny miałby stać się produktem turystycznym charakterystycznym dla regionu słupskiego.

    - To podniesie rangę naszej gastronomii - dodaje Giejbo. Zgłaszać się można do końca miesiąca (szczegóły w ramce). "Pojedynek" rozpocznie się w samo południe, 6 grudnia. Wtedy też konkurs zostanie rozstrzygnięty przez próbujące potraw jury.

    Nasze województwo przoduje w kraju pod względem oficjalnie zgłoszonych, tak zwanych produktów tradycyjnych. Niestety region słupski jest daleko w ogonie. Pochwalić możemy się jedynie Chlebem Słowińskim, wytwarzanym w Klukach oraz nalewką "Onisiówka" produkowaną w Krzemienicy.
    - Aby produkt mógł otrzymać status tradycyjnego, musi być wytwarzany co najmniej przez ćwierć wieku - informuje Magdalena Loose z Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku. - Należy to udokumentować recepturami, zdjęciami lub w inny sposób.

    Następnie należy pobrać i wypełnić wniosek znajdujący się na stronie internetowej ministerstwa finansów i czekać na weryfikację i decyzję.

    - Produktem regionalnym z kolei może stać się produkt zgłoszony do ministerstwa rolnictwa przez grupę producentów z jednego regionu - mówi. - Taki produkt jest już chroniony prawem europejskim.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze (1)

    Wszystkie komentarze (1) forum.gp24.pl

    Polub nas na Facebooku

    Wideo ze Słupska

    Zdjęcia ze Słupska

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    GP24 poleca

    „Maluch na okładkę Głosu Miastka i Bytowa” Zobacz kandydatów!

    „Maluch na okładkę Głosu Miastka i Bytowa” Zobacz kandydatów!

    „Maluch na okładkę Głosu Słupska” Zobacz kandydatów!

    „Maluch na okładkę Głosu Słupska” Zobacz kandydatów!

    Konkurs. Do wygrania gadżety do biegania

    Konkurs. Do wygrania gadżety do biegania

    Rzetelnie, prawdziwie, mobilnie. Poznaj plus.gp24.pl!

    Rzetelnie, prawdziwie, mobilnie. Poznaj plus.gp24.pl!