Pomorska kuchnia może być chlubą regionu

    Pomorska kuchnia może być chlubą regionu

    Piotr Kawałek piotr.kawalek@gp24.pl

    Głos Pomorza

    Aktualizacja:

    Głos Pomorza

    Słupski serek może startować w pojedynku na produkty regionalne

    Słupski serek może startować w pojedynku na produkty regionalne

    Pojedynek na produkty regionalne ogłosiło słupskie Centrum Kształcenia Praktycznego.
    Słupski serek może startować w pojedynku na produkty regionalne

    Słupski serek może startować w pojedynku na produkty regionalne

    Zgłoś się na konkurs

    Zgłoś się na konkurs


    Restauratorzy i producenci z regionu mogą zgłaszać się do 30 listopada w Centrum Kształcenia Praktycznego przy ul. Szczecińskiej 60 A, tel. 059 845 61 82. mail:
    ckp-slupsk@wp.pl



    Swoje potrawy i napoje mogą zgłaszać producenci i restauratorzy z regionu słupskiego.

    Organizatorzy mają nadzieję, że konkurs "Pojedynek na produkty regionalne" zgromadzi w jednym miejscu wszystkie lokalne przysmaki, którymi warto się pochwalić.

    - Dobra kuchnia staje się atrakcją turystyczną, dla której wiele osób odwiedza region - mówi Agata Giejbo, wicedyrektor CKP i koordynator konkursu. - Wiemy, że w naszym regionie jest wielu wytwórców smacznych i zdrowych potraw.

    Dlatego CKP zachęca producentów i restauratorów do pokazania swoich tradycyjnych lokalnych potraw. Zaproszenia trafiły już m.in. do producenta serka "Słupski Chłopczyk" z Zielinia, fabryki słodyczy Pomorzanka, producenta sera koziego ze Swołowa, czy potraw z pstrąga z Lubuczewa. Jury konkursu wybierze najciekawsze potrawy.

    - Kolejnym krokiem będzie stworzenie Słupskiego Koszyka Regionalnego - mówi Giejbo. - Znalazłyby się w nim potrawy lub produkty wytworzone z naturalnych surowców pochodzących z naszego regionu.

    Słupski Koszyk Regionalny miałby stać się produktem turystycznym charakterystycznym dla regionu słupskiego.

    - To podniesie rangę naszej gastronomii - dodaje Giejbo. Zgłaszać się można do końca miesiąca (szczegóły w ramce). "Pojedynek" rozpocznie się w samo południe, 6 grudnia. Wtedy też konkurs zostanie rozstrzygnięty przez próbujące potraw jury.

    Nasze województwo przoduje w kraju pod względem oficjalnie zgłoszonych, tak zwanych produktów tradycyjnych. Niestety region słupski jest daleko w ogonie. Pochwalić możemy się jedynie Chlebem Słowińskim, wytwarzanym w Klukach oraz nalewką "Onisiówka" produkowaną w Krzemienicy.
    - Aby produkt mógł otrzymać status tradycyjnego, musi być wytwarzany co najmniej przez ćwierć wieku - informuje Magdalena Loose z Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku. - Należy to udokumentować recepturami, zdjęciami lub w inny sposób.

    Następnie należy pobrać i wypełnić wniosek znajdujący się na stronie internetowej ministerstwa finansów i czekać na weryfikację i decyzję.

    - Produktem regionalnym z kolei może stać się produkt zgłoszony do ministerstwa rolnictwa przez grupę producentów z jednego regionu - mówi. - Taki produkt jest już chroniony prawem europejskim.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze (1)

    Wszystkie komentarze (1) forum.gp24.pl

    Polub nas na Facebooku

    Wideo ze Słupska

    Zdjęcia ze Słupska

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    GP24 poleca

    Laur Piękna 2017 – czekamy na zgłoszenia kosmetyczek, fryzjerów i trenerów fitness

    Laur Piękna 2017 – czekamy na zgłoszenia kosmetyczek, fryzjerów i trenerów fitness

    Varius Manx & Kasia Stankiewicz w Koszalinie! Kup bilet!

    Varius Manx & Kasia Stankiewicz w Koszalinie! Kup bilet!

    Światłowodowa rewolucja (materiał informacyjny)

    Światłowodowa rewolucja (materiał informacyjny)

    Planujesz ferie? Sprawdź warunki na stokach [kamery na żywo]

    Planujesz ferie? Sprawdź warunki na stokach [kamery na żywo]