Wybieramy najlepszą pizzerię w Słupsku (wideo)

    Wybieramy najlepszą pizzerię w Słupsku (wideo)

    Tomasz Kosiec redakcja@gp24.pl

    Głos Pomorza

    Aktualizacja:

    Głos Pomorza

    Agata Giejbo testuje pizze ze słupskich lokali.

    Agata Giejbo testuje pizze ze słupskich lokali. ©Fot. Krzysztof Tomasik

    W Słupsku nie brakuje pizzeri. Redakcja "Głosu Pomorza" postanowiła podjąć się trudnego zadania - wskazania tej, która oferuje najlepszy produkt.
    Agata Giejbo testuje pizze ze słupskich lokali.

    Agata Giejbo testuje pizze ze słupskich lokali. ©Fot. Krzysztof Tomasik

    Kim jest

    Kim jest


    Agata Giejbo skończyła liceum gastronomiczne, z wykształcenia jest też magistrem geografii. Pracuje w centrum kształcenia praktycznego jako nauczyciel gastronomii i hotelarstwa. Interesuje się kuchnią regionalną. Jest pomysłodawcą słupskiego koszyka regionalnego, czyli najlepszych kulinarnych produktów lokalnych.



    Redakcyjna akcja pizza rozpoczęła się dokładnie o godzinie 14.30. Chcieliśmy sprawdzić, ile czasu zajmie pizzeriom zrealizowanie zamówienia w godzinach obiadowych.

    Zamówiliśmy pizze z 10 lokali z serem, szynką, pieczarkami i sosami. Ich średnica miała wynosić ok. 30 cm. Pizzerie wybraliśmy losowo.

    Przy ocenianiu wyrobów pomogła Agata Giejbo, dietetyk i jurorka wielu słupskich konkursów kulinarnych. Oceniała m.in: jakość ciasta, cenę pizzy, ilość i jakość dodatków oraz czas dojazdu dostawcy. Dania ocenialiśmy w kolejności ich dowozu do redakcji w skali od 1 do 5.

    - Pizzeria Corner zrealizowała zamówienie jako pierwsza, jednak pośpiech nie wyszedł jej na dobre. Dotarła do nas pizza na średnio udanym cieście z mała ilością sosu i dodatków. Była całkiem smaczna. Cena -13 zł, czas realizacji - 15 min, ocena - 3/5.

    - Zaraz potem dojechała dostawca z Black Jacka. Ta pizza niemal nie nadawała się do jedzenia. Agata Giejbo skrytykowała surowe ciasto, źle zapieczone pieczarki oraz zbyt duże kawałki szynki. Cena - 15 zł, czas realizacji - 20 min, ocena -2/5.

    - Kolejny na stół trafił wyrób pizzeri Planetarium. Wysoka cena nie szła w parze z jakością. Ciasto było mało wyrobione, jednak dobry smak i liczne dodatki rekompensowały ten problem. Cena - 16 zł, czas realizacji - 23 min, ocena - 3/5.

    - Do zamówienia z Leśnej Chaty nie mieliśmy większych zastrzeżeń. Ciasto było dobrze wypieczone, smak bez zastrzeżeń. Pizza powinna jednak mieć więcej dodatków. Cena - 12 zł, czas realizacji - 24 min, ocena - 4/5.

    - Po przywiezieniu pizzy zrobionej Pod Kasztanem zachwytom nie było końca. - Ciasto jest właściwie wyrobione i dobrze wypieczone, dodatki są w odpowiedniej ilości, zachowano kolejność układania składników. To bardzo dobra pizza - podsumowała Agata Giejbo. Cena - 11 zł, czas realizacji - 25 min, ocena - 5/5.

    - Przy zamówieniu z pizzeri Davide zniechęcił nas wygląd potrawy. Pizza była jajowata. Ponadto była zdecydowanie za słona, dodatki ułożono w nieprawidłowy sposób. Pieczarki były surowe, a ciasto potwornie cienkie. Cena - 13,5 zł, czas realizacji - 40 min, ocena - 1/5.

    - Kaspertino zaskoczyło nas dużą ilością pieczarek na pizzy. Minusem jest to, że dotarła do nas w przemoczonym pudełku. Cena - 12 zł, czas realizacji - 40 min, ocena - 4/5.

    - Pizza z Majestic wyglądała apetycznie, ciasto zrobiono dobrze, jednak pieczarki były surowe. - Ser powinno się układać na wierzchu pizzy, aby topniejąc przesiąkał przez składniki. Tutaj było odwrotnie - zauważyła nasza ekspertka. Cena - 12,5 zł, czas realizacji - 45 min, ocena - 3/5.

    - Etna pizzę dostarczyła w bardzo estetycznym pudełku. Niestety, średnica pizzy była dużo mniejsza, niż zamawiana przez nas . Do tego jako podkładu użyto zwykłego koncentratu pomidorowego, zamiast odpowiednio doprawionego sosu. Smak nie wyróżniał się. Cena - 12,5 zł, czas realizacji - 50 min, ocena - 3/5.

    - Jako ostatnia do redakcji dotarła pizza zamówiona w Santianie. Było to jedno z najlepszych dań. Miało doskonały wygląd, smak i ilość dodatków. Niestety, dotarła do nas letnia. Cena - 11,5 zł, czas realizacji - 60 min, ocena - 4,5/5.


    NASZA SONDA

    Jaką pizzę lubisz najbardziej?

    Adam Kamionka, przedstawiciel handlowy
    - Najbardziej lubię pizze z szynką, ale dobre też są wszelkie pizze wegetariańskie. Dobrze, jak na cieście jest sporo warzyw.

    Alicja Mańczak, uczennica
    - Najbardziej ze wszystkich lubię pizze wegetariańskie. Według mnie Najlepsze to te, które mają na cieście bardzo dużo oliwek.

    Rafał Walkiewicz, student
    - Najsmaczniejsze moim zdaniem są pizze z ananasem, na słodko. To je głównie zamawiam.

    Marta Jacyniak, uczennica
    - Uwielbiam pizze. Najbardziej z krewetkami, podwójnym serem i sosem czosnkowym. To jest moje ulubione danie.

    Iwona Jacewicz, księgowa
    Szczerze mówiąc, to prawie w ogóle nie jadam pizzy. Jednak jeśli już zamawiam ją z którejś ze słupskich pizzerii, to tylko taką z samymi pieczarkami, niczym więcej. Po prostu taka smakuje mi najbardziej ze wszystkich.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze (153)

    Wszystkie komentarze (153) forum.gp24.pl

    Polub nas na Facebooku

    Wideo ze Słupska

    Zdjęcia ze Słupska

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    GP24 poleca

    „Maluch na okładkę Głosu Miastka i Bytowa” Zobacz kandydatów!

    „Maluch na okładkę Głosu Miastka i Bytowa” Zobacz kandydatów!

    „Maluch na okładkę Głosu Słupska” Zobacz kandydatów!

    „Maluch na okładkę Głosu Słupska” Zobacz kandydatów!

    Konkurs. Do wygrania gadżety do biegania

    Konkurs. Do wygrania gadżety do biegania

    Rzetelnie, prawdziwie, mobilnie. Poznaj plus.gp24.pl!

    Rzetelnie, prawdziwie, mobilnie. Poznaj plus.gp24.pl!