Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wybieramy najlepszą pizzerię w Słupsku (wideo)

Tomasz Kosiec [email protected]
Agata Giejbo testuje pizze ze słupskich lokali.
Agata Giejbo testuje pizze ze słupskich lokali. Fot. Krzysztof Tomasik
W Słupsku nie brakuje pizzeri. Redakcja "Głosu Pomorza" postanowiła podjąć się trudnego zadania - wskazania tej, która oferuje najlepszy produkt.

Kim jest

Kim jest

Agata Giejbo skończyła liceum gastronomiczne, z wykształcenia jest też magistrem geografii. Pracuje w centrum kształcenia praktycznego jako nauczyciel gastronomii i hotelarstwa. Interesuje się kuchnią regionalną. Jest pomysłodawcą słupskiego koszyka regionalnego, czyli najlepszych kulinarnych produktów lokalnych.

Redakcyjna akcja pizza rozpoczęła się dokładnie o godzinie 14.30. Chcieliśmy sprawdzić, ile czasu zajmie pizzeriom zrealizowanie zamówienia w godzinach obiadowych.

Zamówiliśmy pizze z 10 lokali z serem, szynką, pieczarkami i sosami. Ich średnica miała wynosić ok. 30 cm. Pizzerie wybraliśmy losowo.

Przy ocenianiu wyrobów pomogła Agata Giejbo, dietetyk i jurorka wielu słupskich konkursów kulinarnych. Oceniała m.in: jakość ciasta, cenę pizzy, ilość i jakość dodatków oraz czas dojazdu dostawcy. Dania ocenialiśmy w kolejności ich dowozu do redakcji w skali od 1 do 5.

- Pizzeria Corner zrealizowała zamówienie jako pierwsza, jednak pośpiech nie wyszedł jej na dobre. Dotarła do nas pizza na średnio udanym cieście z mała ilością sosu i dodatków. Była całkiem smaczna. Cena -13 zł, czas realizacji - 15 min, ocena - 3/5.

- Zaraz potem dojechała dostawca z Black Jacka. Ta pizza niemal nie nadawała się do jedzenia. Agata Giejbo skrytykowała surowe ciasto, źle zapieczone pieczarki oraz zbyt duże kawałki szynki. Cena - 15 zł, czas realizacji - 20 min, ocena -2/5.

- Kolejny na stół trafił wyrób pizzeri Planetarium. Wysoka cena nie szła w parze z jakością. Ciasto było mało wyrobione, jednak dobry smak i liczne dodatki rekompensowały ten problem. Cena - 16 zł, czas realizacji - 23 min, ocena - 3/5.

- Do zamówienia z Leśnej Chaty nie mieliśmy większych zastrzeżeń. Ciasto było dobrze wypieczone, smak bez zastrzeżeń. Pizza powinna jednak mieć więcej dodatków. Cena - 12 zł, czas realizacji - 24 min, ocena - 4/5.

- Po przywiezieniu pizzy zrobionej Pod Kasztanem zachwytom nie było końca. - Ciasto jest właściwie wyrobione i dobrze wypieczone, dodatki są w odpowiedniej ilości, zachowano kolejność układania składników. To bardzo dobra pizza - podsumowała Agata Giejbo. Cena - 11 zł, czas realizacji - 25 min, ocena - 5/5.

- Przy zamówieniu z pizzeri Davide zniechęcił nas wygląd potrawy. Pizza była jajowata. Ponadto była zdecydowanie za słona, dodatki ułożono w nieprawidłowy sposób. Pieczarki były surowe, a ciasto potwornie cienkie. Cena - 13,5 zł, czas realizacji - 40 min, ocena - 1/5.

- Kaspertino zaskoczyło nas dużą ilością pieczarek na pizzy. Minusem jest to, że dotarła do nas w przemoczonym pudełku. Cena - 12 zł, czas realizacji - 40 min, ocena - 4/5.

- Pizza z Majestic wyglądała apetycznie, ciasto zrobiono dobrze, jednak pieczarki były surowe. - Ser powinno się układać na wierzchu pizzy, aby topniejąc przesiąkał przez składniki. Tutaj było odwrotnie - zauważyła nasza ekspertka. Cena - 12,5 zł, czas realizacji - 45 min, ocena - 3/5.

- Etna pizzę dostarczyła w bardzo estetycznym pudełku. Niestety, średnica pizzy była dużo mniejsza, niż zamawiana przez nas . Do tego jako podkładu użyto zwykłego koncentratu pomidorowego, zamiast odpowiednio doprawionego sosu. Smak nie wyróżniał się. Cena - 12,5 zł, czas realizacji - 50 min, ocena - 3/5.

- Jako ostatnia do redakcji dotarła pizza zamówiona w Santianie. Było to jedno z najlepszych dań. Miało doskonały wygląd, smak i ilość dodatków. Niestety, dotarła do nas letnia. Cena - 11,5 zł, czas realizacji - 60 min, ocena - 4,5/5.

NASZA SONDA

Jaką pizzę lubisz najbardziej?

Adam Kamionka, przedstawiciel handlowy
- Najbardziej lubię pizze z szynką, ale dobre też są wszelkie pizze wegetariańskie. Dobrze, jak na cieście jest sporo warzyw.

Alicja Mańczak, uczennica
- Najbardziej ze wszystkich lubię pizze wegetariańskie. Według mnie Najlepsze to te, które mają na cieście bardzo dużo oliwek.

Rafał Walkiewicz, student
- Najsmaczniejsze moim zdaniem są pizze z ananasem, na słodko. To je głównie zamawiam.

Marta Jacyniak, uczennica
- Uwielbiam pizze. Najbardziej z krewetkami, podwójnym serem i sosem czosnkowym. To jest moje ulubione danie.

Iwona Jacewicz, księgowa
Szczerze mówiąc, to prawie w ogóle nie jadam pizzy. Jednak jeśli już zamawiam ją z którejś ze słupskich pizzerii, to tylko taką z samymi pieczarkami, niczym więcej. Po prostu taka smakuje mi najbardziej ze wszystkich.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza