Przedmiotem oceny konkursowej było przygotowanie jesiennej dekoracji stołu, zaprezentowanie przygotowanej potrawy słonej lub słodkiej, do której sporządzenia wykorzystano surowce jesienne – zwane „darami jesieni”. Ocenie podlegała także kreatywność, oryginalność, elegancja i estetyka.
Uczestników oceniało zaproszone jury w składzie, którego byli przedstawiciele pracodawców tj. Kierownik ds. żywienia w Sanatorium Tęcza – Pani Paulina Jakubek, Menager Hotelu Lubicz w Ustce – Pan Łukasz Tarasiuk, Szef Kuchni Hotelu Lubicz w Ustce – Pan Tomasz Gosz, Szef Kuchni Hotelu Grand Lubicz w Ustce – Pan Marcin Szwak oraz Przedstawicielka Sekcji Kulinarnej Usteckiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku – Pani Halina Chodyna.
Uczniowie zaprezentowali się bardzo dobrze, a poziom konkursu był niezwykle wysoki. Zespoły przygotowały bardzo smaczne potrawy. Wśród dań znalazły się np. spaghetti z dyni, pieczona karkówka z gruszką, gęś z puree dyniowym, jabłka w cieście francuskim , leczo podane w dyni.
Wszyscy uczestnicy oraz opiekunowie otrzymali nagrody ufundowane przez Pana Łukasza de Lubicz – Szeliskiego, Prezesa Hotelu Lubicz w Ustce – są to vouchery na całodzienny pobyt w Aquaparku w Hotelu Grand Lubicz – Uzdrowisko Ustka*****.
Konkurs został zorganizowany przez nauczyciela przedmiotów zawodowych ZSOiT w Ustce – Panią Dagmarę Jendrzejczak.
Zwycięzcy konkursu:
I miejsce – uczennice ZSOiT w Ustce w składzie: Monika Czeszejko-Sochacka, Haratyk Agnieszka, Olszewska Marta
II miejsce – uczniowie Gimnazjum im. gen. M. Zaruskiego w Ustce w składzie :Kulig Emilia, Pietras Paulina, Darul Nikola, Bobrowicz Patrycja, Parol Kacper
III miejsce – uczennice ZSOiT w Ustce w składzie: Magdalena Preiss, Wioleta Pikołowska, Dominika Brzezińska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?