Cholesterol zły i dobry

    Cholesterol zły i dobry

    Zdjęcie autora materiału

    Aktualizacja:

    Głos Pomorza

    O takiej tłustej i spieczonej golonce osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu, powinny natychmiast zapomnieć!

    O takiej tłustej i spieczonej golonce osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu, powinny natychmiast zapomnieć!

    Podwyższony poziom cholesterolu nie daje żadnych objawów, może tymczasem stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.
    O takiej tłustej i spieczonej golonce osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu, powinny natychmiast zapomnieć!

    O takiej tłustej i spieczonej golonce osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu, powinny natychmiast zapomnieć!

    Kontrolujmy wagę

    Kontrolujmy wagę


    Aby uniknąć zaburzeń lipidowych w organizmie, należy też kontrolować wagę i unikać nadwagi. Już redukcja masy ciała o około 10 procent bardzo korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi i zaburzenia metaboliczne.
    Należy też walczyć z otyłością u dzieci. To może uchronić je przed chorobami układu krążenia w wieku dorosłym.



    Rzadko z własnej inicjatywy sprawdzamy poziom cholesterolu.
    Najczęściej robimy to przy okazji innych badań, na przykład okresowych zlecanych przez pracodawcę. I chociaż na ogół wszyscy wiemy, że cholesterol może negatywnie wpływać na nasze zdrowie, to wielu z nas tak naprawdę nie wie, jakie są skutki zaniedbywania badań profilaktycznych i ignorowania zbyt wysokiego poziomu cholesterolu.

    Bez cholesterolu żyć się nie da

    Cholesterol jest substancją tłuszczową, produkowaną głównie w wątrobie. Dostarcza się go do organizmu także w pożywieniu. Występuje niemal w każdej komórce ciała. Jest budulcem błony komórkowej, a także surowcem do produkcji niektórych hormonów, witaminy D i kwasów żółciowych, bez których niemożliwe byłoby trawienie tłuszczów. Bez cholesterolu człowiek nie mógłby żyć.

    W nadmiarze jednak może być bardzo szkodliwy. Podwyższony poziom cholesterolu jest jedną z głównych przyczyn rozwoju miażdżycy, chorób serca i innych schorzeń układu krążenia.

    O zagrożeniu decyduje nie tylko podwyższony poziom cholesterolu całkowitego, ale także wartości dwóch jego frakcji - LDL (tzw. zły cholesterol) i HDL (określany jako dobry cholesterol).

    Ważna równowaga

    LDL potrzebny jest do produkcji hormonów płciowych, kory nadnerczy, witaminy D i do budowy błon komórkowych. Do tych celów wystarczą jednak niewielkie jego ilości. Jeśli jest go w organizmie za dużo, przenika do ścian tętnic i do krwioobiegu tworząc złogi w naczyniach - tak zwaną blaszkę miażdżycową - i zwiększa tym samym ryzyko chorób układu krążenia.

    Cząsteczki HDL działają antagonistycznie do LDL - zbierają odłożone w ściankach naczyń cząsteczki cholesterolu i transportują je z powrotem do wątroby, gdzie ulegają one rozłożeniu i wydaleniu. Mówiąc obrazowo - HDL czyści naczynia krwionośne i obniża stężenie złego cholesterolu we krwi.

    Specjaliści twierdzą, ze LDL jest lepszym wskaźnikiem ryzyka chorób układu krążenia i zawału serca, niż poziom cholesterolu całkowitego.

    Uwaga, zagrożenie!

    Jeśli w badaniu poziom cholesterolu całkowitego we krwi przekroczy 200 mg/dl to znak, że grozi nam ryzyko powikłań miażdżycowych.

    Niepokoić powinien także spadek poziomu HDL poniżej 40 mg/dl. Im poziom ten jest wyższy tym lepiej. W przypadku LDL jest odwrotnie - im go mniej we krwi, tym lepiej. Pożądana wartość LDL wynosi mniej niż 130 mg/dl. Jeśli wskaźnik ten jest wyższy, wzrasta ryzyko ryzyko powikłań miażdżycowych.

    Gdy poziom LDL przekracza 160 mg/dl, ryzyko wystąpienia zawału serca i innych chorób układu krążenia jest bardzo wysokie.

    Dodatkowym poważnym zagrożeniem jest nadciśnienie tętnicze, obwód w pasie przekraczający u kobiet 88 cm, u mężczyzn - 102 cm, cukrzyca, palenie papierosów, mała aktywność fizyczna.

    Sterole obniżają poziom

    Aby ograniczyć poziom cholesterolu, specjaliści zalecają odpowiednią dietę, ograniczającą między innymi spożycie tłuszczów zawierających szkodliwy cholesterol (np. zwierzęcych), zwiększającą natomiast spożycie tłuszczów roślinnych.

    Ostatnio na obniżenie poziomu cholesterolu zaleca się też jogurty zawierające sterole roślinne. Są to naturalne składniki komórek roślinnych, odpowiedzialne za utrzymanie struktury i czynności błony komórkowej. Pełnią one podobne funkcje, jak cholesterol w komórkach ssaków.

    Do produktów spożywczych najbogatszych w sterole należą oleje - kukurydziany, sojowy, słonecznikowy, sezamowy - orzechy, sezam, migdały (HDL).

    Ilona Stec
    ilona.stec@gk24.p

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    GP24 poleca

    Wideo