Projekt "Moda na dobrą żywność" to współdziałanie miasta z fundacją Grzegorza Łapanowskiego "Szkoła na widelcu" oraz z Jarosławem Walczykiem, szefem kuchni. Celem jest wdrożenie w żłobkach, przedszkolach i szkołach nowej, jakości żywienia dzieci.
W pierwszym dniu wykładów decydenci placówek dowiedzieli się od pełnomocniczki prezydenta ds. zrównoważonego rozwoju i zielonej modernizacji Beaty Maciejewskiej o planowanej serii spotkań producentów żywności z placówkami szkolnymi. Organizatorzy są przekonani, że opierając się na sezonowości produktów - mimo niewysokich stawek, które są przewidziane na dziecko na wyżywienie, są w stanie w taki sposób modyfikować jadłospis, żeby był zrównoważony. Obecnie wraca się do produktów zapomnianych przez lata, odsuniętych na margines. Jarmuż czy topinambur to już nie ciekawostka z elementarza, tylko fajny produkt, który można podać na różne sposoby. Ponadto rośliny o wielowiekowej tradycji mają w sobie moc witamin.
O technicznych szczegółach we wtorek (19 maja) opowiadał Jarosław Walczyk na zajęciach praktycznych. Do Centrum Kształcenia Praktycznego została zaproszona kadra gotująca w stołówkach. Kucharz zauważył, że obecnie największym wyzwaniem w Polsce nie są produkty, a braki w sprzęcie. W wielu przedszkolach nie ma nawet piekarnika. Idealne byłyby piece utrzymujące stałą temperaturę. W takich warunkach urozmaicamy posiłki. Nie tracimy w trakcie gotowania cennych składników. To dopiero początek "Mody na dobrą żywność".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?