Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ruszył projekt Urzędu Miasta "Moda na dobrą żywność" (zdjęcia, wideo)

Aleksandra Chacińska
Do Centrum Kształcenia Praktycznego została zaproszona kadra gotująca w stołówkach.
Do Centrum Kształcenia Praktycznego została zaproszona kadra gotująca w stołówkach. Łukasz Capar
W dniach 18 i 19 maja odbyła się konferencja pod tym samym tytułem. Temat zdrowego sposobu życia jest wszechobecny. Urząd Miasta postanowił wyjść naprzeciw zapotrzebowaniu na wpajanie, dobrych przyzwyczajeń żywieniowych, wśród najmłodszych.
"Moda na dobrą żywność" w CKP"Moda na dobrą żywność" w CKP

"Moda na dobrą żywność" w CKP

Projekt "Moda na dobrą żywność" to współdziałanie miasta z fundacją Grzegorza Łapanowskiego "Szkoła na widelcu" oraz z Jarosławem Walczykiem, szefem kuchni. Celem jest wdrożenie w żłobkach, przedszkolach i szkołach nowej, jakości żywienia dzieci.

W pierwszym dniu wykładów decydenci placówek dowiedzieli się od pełnomocniczki prezydenta ds. zrównoważonego rozwoju i zielonej modernizacji Beaty Maciejewskiej o planowanej serii spotkań producentów żywności z placówkami szkolnymi. Organizatorzy są przekonani, że opierając się na sezonowości produktów - mimo niewysokich stawek, które są przewidziane na dziecko na wyżywienie, są w stanie w taki sposób modyfikować jadłospis, żeby był zrównoważony. Obecnie wraca się do produktów zapomnianych przez lata, odsuniętych na margines. Jarmuż czy topinambur to już nie ciekawostka z elementarza, tylko fajny produkt, który można podać na różne sposoby. Ponadto rośliny o wielowiekowej tradycji mają w sobie moc witamin.

O technicznych szczegółach we wtorek (19 maja) opowiadał Jarosław Walczyk na zajęciach praktycznych. Do Centrum Kształcenia Praktycznego została zaproszona kadra gotująca w stołówkach. Kucharz zauważył, że obecnie największym wyzwaniem w Polsce nie są produkty, a braki w sprzęcie. W wielu przedszkolach nie ma nawet piekarnika. Idealne byłyby piece utrzymujące stałą temperaturę. W takich warunkach urozmaicamy posiłki. Nie tracimy w trakcie gotowania cennych składników. To dopiero początek "Mody na dobrą żywność".​

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza