Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Magda Gessler w Bytowie. Postawiła na dziczyznę i ryby (wideo, zdjęcia)

Sylwia Lis
Magda Gessler trzy dni prowadziła "Kuchenne Rewolucje" w restauracji Młyn. Czy zmiany, które wprowadziła, przyciągną gości?
Magda Gessler trzy dni prowadziła "Kuchenne Rewolucje" w restauracji Młyn. Czy zmiany, które wprowadziła, przyciągną gości? Sylwia Lis
"Kuchenne Rewolucje" z Magdą Gessler po raz pierwszy zawitały do Bytowa. W ubiegłym tygodniu przez trzy dni znana restauratorka uzdrawiała restaurację Młyn.

Magda Gessler w Bytowie

Właściciele lokalu - Wioletta i Mariusz Maszkowscy restaurację prowadzą od kilku lat. - Od ponad roku zabiegaliśmy o wizytę pani Magdy w naszej restauracji - przyznaje Wioletta Maszkowska. - Bardzo nam zależało na tym, aby znana restauratorka przyjechała właśnie do nas. I udało się! Gościliśmy panią Magdę jako pierwsi w Bytowie.

Zobacz także: Magda Gessler, awantura w Dolinie Charlotty (wideo)

Dlaczego właściciele Młyna zabiegali o udział w "Kuchennych Rewolucjach"? W lokalu odbywa się dużo imprez zbiorowych, przyjęć komunijnych, ślubnych. Udział w programie ma przyciągnąć gości szczególnie z okolicznych miast.

- Chcielibyśmy, aby przychodzili do nas goście indywidualnie, przez cały tydzień - mówi pani Wioletta. - Mamy nadzieję, że po emisji programu tak właśnie będzie. Moim marzeniem było stworzenie wyjątkowej restauracji, z wyjątkowym menu i w wyjątkowym miejscu. A Młyn taki właśnie jest.

Właściciele twierdzą, że stawiają na wysoką jakość. Dania mają być przygotowywane z najlepszych, regionalnych produktów.

Na jaką kuchnię postawiła Magda Gessler? Restauratorka mówi tajemniczo. - To będzie bardzo dobra kuchnia - mówi Magda Gessler. - Przy zmianie menu zawsze biorę pod uwagę region, w którym przeprowadzane są rewolucje. Więcej szczegółów nie zdradzę, niech to będzie słodką tajemnicą i odkryciem tych, którzy tu przyjdą.

My jednak uchylamy rąbka tajemnicy. Jakie będzie nowe menu restauracji? To typowo kaszubskie i regionalne dania. Przygotowane z produktów, których na Bytowszczyźnie nie brakuje. Na kolacji kończącej rewolucję podano między innymi pstrąga w occie, śledzia na trzy sposoby, bulion na dziku.

Zobacz także: Magda Gessler w słupskim sądzie: chyba diabeł we mnie wstąpił (fotostory, wideo)

Gości zachwyciło danie główne: dziczyzna z sosem z leśnych grzybów, z puree z ziemniakami i jabłkiem z czerwonymi buraczkami.

Był też pieczony jeleń oraz nasączony alkoholem tort czekoladowy, który natychmiast znikał z talerzy.

Jakie wrażenia z tej kolacji wynieśli goście? - Zaproszenie na "sesję" pani Gessler otrzymałem zupełnie przypadkowo - mówi Andrzej Szczepanik, bytowski poeta. - Ciekaw byłem, na czym to polega. Było to pewnego rodzaju przeżycie z gwiazdą programu TVN z kolacją w tle. Zmienione wnętrze restauracji sprawia korzystne wrażenie, jakość dań bez zastrzeżeń. Z nowości podano śledzika w trzech postaciach w foremce z ciasta oraz rosół z dzika. Pani Gessler to bardzo sympatyczna osoba, ciekawiła ją opinia wszystkich gości, chwaliła nasze miasto. Kiedy będzie można obejrzeć odcinek z Bytowa? Prawdopodobnie dopiero wiosną, może w kwietniu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza