Wykwintną kolację na 100 osób przygotowali pod czujnym okiem Marcina Szwaka uczniowie usteckiej szkoły, którzy pracowali nie tylko jako kucharze ale również kelnerzy. Gościom podano między innymi zupę chrzanową z pieczonym na ognisku ziemniakiem, pudrem z bekonu oraz żelem z żółtek, policzki wołowe. Prawdziwym hitem była natomiast jedna z przystawek nazwana tajemniczo "na językach z ziołami". Czym była owa potrawa wyjaśnił sam Marcin Szwak - Nasza restauracja jako jedna z trzech w całej Polsce podaje to danie. Wielu gości myli je ze ślimakami a nawet grzybami a tak naprawdę serwowaliśmy kacze języczki w ziołach. Danie z kuchni staropolskiej nieco już zapomniane ale bardzo pyszne.
Licznie zgromadzeni goście oprócz wspaniałej kolacji mogli również wylicytować vouchery, zaproszenia czy przedmioty codziennego użytku związane z kuchnią. Pieniądze zgromadzone na licytacji pozwolą na doposażenie pracowni gastronomicznej usteckiego Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Technicznych.
- Bardzo dziękuję kierownictwu hotelu oraz panu Marcinowi za zaangażowanie w tę inicjatywę. Również za to, że nasza młodzież mogła szkolić się pod waszym okiem i przygotować tę salę. - mówił podczas imprezy dyrektor ZSOiT Józef Masłowski.
Kolację przygotowali uczniowie z I, II i IV klasy technikum w zawodzie hotelarz a także technik żywienia i usług gastronomicznych ZSOiT w Ustce.
Czytaj także na GP24
- Laur Piękna. Zwycięzcy nagrodzeni (zideo, zdjęcia)
- Interwencja policji przed CH Jantar (zdjęcia)
- II Słupski Kongres Kobiet (wideo, zdjęcia)
- Morze odsłoniło martwy las w okolicach Rowów (zdjęcia)
- Napad w biały dzień. Z pałkami wpadli do mieszkania (zdjęcia)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?